Diskutujte: Jak to máte v práci namíchané vy? Prozraďte nám své fígle, jak vycházíte s kolegyněmi?

Mohlo by vás také zajímat: Příběh Hanky: Kolegyně mě chtějí vyštípat nebo Jak být v práci šťastná

Často můžeme slyšet, že ženský kolektiv se rovná peklo na zemi. Je to ale opravdu tak, nebo jsou to jen fámy, které vypouští muži? Podle sociologických studií bývá ženský kolektiv sice plný emocí, pomstychtivosti a drbů, ale také se říká, že je celkově komunikativnější a semknutější. O tom, jaká atmosféra bude vládnout zrovna u vás na pracovišti, ale záleží na mnoha dalších faktorech kromě převládajícího pohlaví. Jde také o věkové složení kolektivu, náročnost a typ práce, jak jste v daném kolektivu zapsaná a jak dlouho na jednom místě pracujete.

Jaký je ženský kolektiv?

Čistě ženské pracoviště není v našich končinách úplnou výjimkou. Může jít o asistentky v kanceláři, redaktorky ženského časopisu, úřednice, pošťačky či učitelky. Jaké je povědomí o takových pracovištích a kolektivech? Ženy jsou prý více hádavé a všechno „řeší“, právě proto mezi nimi dojde snadněji ke konfliktu, které ale navíc neřeší z očí do očí. V návaznosti na to pak vznikají pomluvy a negativní atmosféra. Připomíná vám to něco? Možná školní třídu ze základní nebo střední školy. Dodnes pamatuji kroužky děvčat o velké přestávce, smích, pomluvy a ukazování si na „ty horší“. Proč se ale k takovému modelu vracíme i v dospělosti? Podle některých výzkumů je to nedostatkem témat, která ženy zajímají. Většinou se totiž probírají hlavně vztahy a při nedostatku je potřeba nový vyfabulovat. Dalším důvodem vypouštění drbů je snaha o zapadnutí do kolektivu, o pojištění si svého místa či o postoupení výše. Ale pamatujte, rozhodně nejsou všechny ženy takové.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ženy mají tendence vytvářet si vnitřní hierarchie, aneb tzv. škatulkují. A to na základě toho, kdo se s kým baví, kdo s kým nevychází, kdo má nové oblečení atd. Většinou je to buď, a nebo, což znamená, že do kolektivu zapadnete, nebo budete nízko v žebříčku oblíbenosti.

Extra tip Kafe.cz:

Přicházíte do nového ryze ženského kolektivu? Pak se držte následujících rad:

  • chovejte se hlavně přirozeně, nenasazujte řádnou masku
  • v rozhovorech na začátku vycházejte z tradičních klišé, kterými nic nezkazíte – vhodnými tématy mezi ženami jsou úspěchy dětí, rodina, vztahy a zájmy
  • stůjte si za svým názorem a nepodléhejte vlivu okolí, nenechte se ostatními ženami manipulovat

Existují i výhody

Ženský kolektiv nemusí být nutně jen zlem, pracovat se ženami může být také příjemná záležitost, můžete v něm najít svoji kamarádku, máte se o koho opřít, bez uzardění můžete probírat ženská témata, aniž by se nad tím někdo pozastavil se zvednutým obočím a hlasitým povzdechem, nemusíte se stydět říct si o radu. Emancipovanost ženského kolektivu žene a bičuje pracovní výkony na maximum, nestává se, že by soutěžily ženy mezi sebou jako muži, ale vždy pracují v týmu.

Jak z toho vyjít bez ztráty kytičky?

V ženském kolektivu často není jednoduché přežít bez úhony. A protože v práci trávíme většinu svého života, přesněji přes osm hodin denně, a tak chceme s kolegyněmi vycházet a do práce chodit hlavně s radostí. Jak se tedy vypořádat s ženami nepříjemnými, pomlouvačnými nebo závistivými?

  • Obrňte se trpělivostí: jedna z možností je klevet si nevšímat…najít v práci jednu či dvě spřízněné duše a neřešit, co ostatní říkají nebo dělají, bude to chtít notnou dávku trpělivosti a odolnosti, ale dá se to zvládnout
  • Zapojte se: nejjednodušší, ale také nejnebezpečnější variantou je do pomlouvání se zapojit a snížit se na úroveň, která není příliš lichotivá a přívětivá…hlavně často se stává, že brzy zapadneme do bludného kruhu pomlouvat a být pomlouvána
  • Dejte na šestý smysl: rozhodně neodsuzujte, ale nenechte se sebou úplně vláčet…volte zlatou střední cestu. Dejte na svoji intuici a odhalte nepsaná pravidla kolektivu, vnímejte, jaké jsou na pracovišti vztahy, kdo je potenciálně nebezpečný, v jakých situacích je možné otevřeně říci svůj názor, kdy je lepší mlčet apod. Rozhodně nesuďte, ale klidně řekněte, že se vám něco nelíbí, dávejte najevo svůj názor, ale neurážejte, nehodnoťte ostatní. To, že se někomu znelíbíte, ustojíte, pokud budete mít čistý štít. Myslete na lidskost a kultivovanost.

Co nám to vlastně chybí?!

Jsou to muži! Jsou takovou ukázkou reality, dokážou nás vrátit zpět na zem a objektivně se vložit do diskuzí, které začínají prokazovat příliš mnoho emocionálního naladění, doplňují jiný, „mužský“ úhel pohledu. A co si o ženském kolektivu myslíte vy?