Vytvořte si spolu s námi takový seznam důležitých testů, které by žena pro své zdraví měla pravidelně absolvovat. Někdy totiž nestačí cvičit a zdravě jíst, abyste si zaručily pevné zdraví až do stáří. Zvykněte si, že tohle vás nejspíše u lékařů nemine.

Srdce a další

V dnešní uspěchané a obtloustlé době má stále více žen problémy se srdcem. A to aniž by o tom věděly. Slabost pak přijde nárazově a bývá velmi nepříjemná. Odborníci tvrdí, že až v 80 % se lze vyhnout problémům se srdcem změnou životního stylu, včetně zdravé výživy a zařazení pohybové aktivity do každodenního života.

Proto zajděte minimálně každé dva roky na preventivní prohlídku ke svému praktickému lékaři a nechte si zjistit:

  • hladinu dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu v krvi
  • důležité je také vědět hladinu krevních tuků triacylglyceroly
  • stejně tak by váš lékař měl zjistit hladinu cukru v krvi, aby vyvrátil nebo potvrdil riziko cukrovky
  • a udělat celkový krevní obraz

Kafe.cz říká:

  • Lékař by měl také provést vyšetření krevního tlaku, aby zjistil, zda nemáte problémy s vysokým nebo naopak nízkým tlakem.

Gynekologická prohlídka

Stále častěji jsou právě gynekologické preventivky ženami odsouvány až na dobu nutnou. Mnohem častěji se žena ke gynekologovi dostaví až s nějakým problémem. Lékař při každé prohlídce vyšetřuje genitálie, aby zjistil, zda neprobíhá zánět pochvy, jestli jsou nějaké změny na děložním čípku nebo se neobjevuje nějaká infekce. Již od počátku sexuálního života by u dívek i žen měl být hlavně sledován děložní čípek. Jde totiž o včasný záchyt přednádorových stavů na děložním čípku způsobených virem HPV. Gynekolog provádí tzv. stěr pro myologické vyšetření a posílá ho do laboratoře, kde se hodnotí tvar buněk, počet jejich jader a různé abnormality. Při preventivním vyšetření se dočkáte prohlídky pohmatem a také ultrazvukového vyšetření prováděného přes pochvu.

Kafe.cz říká:

  • Ne v každé gynekologické ordinaci je běžné vyšetření prsou. Přesto by taková prohlídka měla být součástí preventivního vyšetření. Máte-li o takové vyšetření zájem, lékaři si řekněte. Měl by vás alespoň poučit, jak doma provádět samovyšetření.

TEST: Mamograf

Ženy kolem 40 let a starší by rozhodně neměly podceňovat riziko rakoviny prsu a měly by pravidelně chodit na mamografické vyšetření prsou, tzn. jednou za rok či dva. Navíc odborníci doporučují v případě výskytu rakoviny prsu v rodině začít chodit na pravidelné prohlídky již deset let před věkem, kdy bylo onemocnění diagnostikováno jejich příbuznému. Dvacetileté a třicetileté ženy by si měly samy provádět vyšetření prsou pohmatem nebo o to požádat gynekologa každé tři roky.

Kafe.cz:

  • Výzkumy ukazují, že kdyby bylo onemocnění prsu zachyceno u všech žen hned v prvním stadiu, vyléčilo by se 97 % žen. A to už je číslo, které by nás mělo přesvědčit. Mimochodem, mladší ročníky nemusí chodit jen na mamograf, na specializovaných pracovištích se provádí také ultrazvukové vyšetření prsou, které může leccos ukázat.

Tlusté střevo

Ano, i toto nepříjemné téma jsme vytáhli. Ale proč? Protože stále více žen a mnoho Čechů má problémy s rakovinou tlustého střeva a konečníku. S tím bohužel souvisí nepříjemné, neoblíbené a zapomínané vyšetření – kolonoskopie. Tento typ rakoviny je třetím nejběžnějším rakovinovým onemocněním v Čechách i na celém světě. Dobrou zprávou je, že jí lze účinně předcházet a v tom horším případě se dá dobře léčit, pokud se zachytí včas.

Kůže

Přichází podzim a s ním je třeba myslet také na péči o sluncem poškozenou kůži. Každá žena ve věku od 18 let by měla začít s pravidelnou roční kontrolou u dermatologa. A nejen znaménka, jednou za čas je potřeba prohledat kůži od hlavy až k patě. Rozhodně nezapomínejte ani na pokožku hlavy. Melanom je závažné onemocnění kůže, ale včasná léčba může zachránit život.

Kafe.cz říká:

  • V posledních letech se často můžete v různých městech po ČR setkat s pojízdnými vyšetřovnami znamének, kde vám poradí, které znaménko je potenciálně nebezpečné, či zajistí léčbu a nabídnou odstranění znaménka.

TEST: Imunita

To, co zabraňuje bacilům a virům nás úplně skolit, je naše imunita. Tu můžete podpořit povinným očkováním a přeočkováním podle vašeho věku. Stačí jen navštívit praktického lékaře. Každý z nás by měl mít u sebe očkovací průkaz, kde si můžeme zkontrolovat, zda nám nechybí nějaké nutné očkování.

Kafe.cz se ptá:

  • Víte například, že tetanus je potřeba naočkovávat každých deset let? Některé očkovací látky totiž v průběhu let ztrácí svoji účinnost, a proto je třeba je podpořit.