Rodina Petera Falka pochází z Rakouska-Uherska. Jeho pradědeček Miksa Falk byl známým maďarským politikem a spisovatelem. Také vedl maďarské liberální noviny Pester Lloyd. Po otci je Peter Falk ruský žid a po matce polský, s odkazy na maďarské a české kořeny. Navzdory rozšířené představě skutečně nepocházel z Itálie.

  • Ve třech letech mu muselo kvůli rakovině být odoperováno pravé oko. Díky tomu ho nevzali mariňáci (námořní vojsko), kam se ve svých sedmnácti hlásil.

A tak vystudoval s vyznamenáním jako premiant střední školu Ossining (vesnice u New Yorku), univerzitu Syracuse, kde v roce 1953 získal titul MPA (Master of Public Administration) a pracoval jako účetní na volné noze a posléze jako výkonný odborník v rozpočtové kanceláři státu Connecticut.

  • S hraním začal ve svých 26 letech, ale nejprve pro zábavu. Teprve poté, co se ve svých 28 letech přestěhoval do New Yorku a začal brát kurzy herectví (jeho spolužáky byli např. Eva Le Gallienne nebo Sanford Meisner), začíná o sobě mluvit jako o herci z povolání.

Zpočátku vystupoval na jevišti divadla Phoenix v New Yorku, ale posléze se začal věnovat televizním projektům, kde v různých vzdělávacích seriálech představoval různé světové divadelní skvosty. Díky tomu se propracoval i do hraných televizních seriálů, nenáročných oddechovek té doby konce 50. a začátku 60. let. Většinou nešlo o velké role, i když si třeba zahrál v jednom dílu seriálu 87. okrsek podle románů Ed McBaina. Teprve v roce 1965 získal vlastní seriál, The Trials of O'Brien, kde si zahrál hlavní postavu právníka Daniela O’Briena. Po jedné sezoně a 22 dílech byl však seriál ukončen. V roce 1968 si poprvé zahrál Columba, jenže jenom jako jeden z mnoha herců několika televizních filmů té doby.

  • Až v roce 1971 začíná seriál Columbo, jak jej již známe – s postavou detektiva v ošuntělém plášti, doutníkem v puse a polorozbitým autem, který vždy po rozloučení pronese ono pověstné: „Jo, ještě něco...“

Celkem bylo natočeno 68 dílů a ty z poslední doby ve Falkově produkci. Poslední díl, Columbo Likes the Nightlife (Columbo má rád noční život), pak vznikl v roce 2003.

  • Mimochodem, Falkova dcera Catherine se v reálném životě skutečně živí jako soukromý detektiv.

Ale nejen Columbem živ byl herec Peter Falk. Proslavil se třeba díky dramatu Griffin a Phoenixová, zaujal i jako anděl v Nebi nad Berlínem, často si vybíral buď vážnější projekty, nebo podle literárních klasik. Měl dobré vztahy s britskými herci, které často obsazoval do svých snímků.

  • Ve filmech, jež produkoval, se přiklání k humanistickému poselství, snaží se vidět v lidech to dobré a rozvíjet to.

Jednou z jeho vášní bylo malování a skicování – v Beverly Hills měl dokonce svůj ateliér. Ve Francii byl pak oceněn titulem Rytíř umění, který uděluje francouzské ministerstvo kultury, a v březnu 1996 mu medaili předal herec Gérard Depardieu.

Jakožto těžký kuřák však měl posledních několik let vážné zdravotní problémy, znovu se začala projevovat rakovina, kterou překonal, ale po vážné autonehodě v červnu 2008, kdy si poranil páteř a hlavu a musela mu být operována kyčel, se jeho zdravotní stav začal vážně zhoršovat a byla mu diagnostikována demence, způsobená Alzheimerovou chorobou.

Peter Falk se narodil 16. září 1927 v New Yorku a zemřel 23. června 2011 v Beverly Hills.

A jak vzpomínáte na Petera Falka vy?