Diskutujte: Jaké jsou vaše zkušenosti s naším zdravotnictvím? Co jste vy nebo vaši příbuzní zažili v čekárně či v ordinacích?

Také by vás mohlo zajímat: Dejte muže do servisu

Možná jste sama zažila vy nebo vaše kamarádka závod s časem, když se nedařilo počít miminko a narozeninové číslice na dortu se nezadržitelně blížily ke čtyřicítce. Na řadu přišlo umělé oplodnění.

Podle současných zákonů hradí tuto nikoliv levnou léčbu zdravotní pojišťovny pouze ženám do věku 40 let, a to nanejvýš tři cykly (lidově řečeno „pokusy o oplodnění“). Návrh, který vzešel z ministerstva zdravotnictví, je příznivější a počítá s úhradou čtyř cyklů ženám až do věku 49 let.

Další příznivou změnou pro ženy by mohlo být plošné očkování 13 – 14letých dívek proti rakovině děložního čípku. Zhoubné onemocnění, způsobené viry označovanými zkratkou HPV, je vůbec první na světě, proti němuž existuje vakcína. Zatímco v některých zemích je již dívkám toto očkování hrazeno, u nás si jej zájemkyně musí zatím platit samy.

Reforma českého zdravotnictví se samozřejmě týká spousty oblastí. Připravili jsme pro vás přehled některých z navrhovaných změn. Poslanci ve Sněmovně je na začátku září schválili, nyní je posoudí Senát (jelikož v něm má převahu opoziční levice, asi s reformou souhlasit nebude). Sněmovna, v níž vede pravice, ale poté může rozhodnutí Senátu zpětně opět přehlasovat. Čili, sečteno a podtrženo, následující změny by možná mohly začít platit někdy během roku 2012.

Co chystá zdravotní reforma:

  • Umělé oplodnění budou moci podstoupit ženy nejvýše do věku 49 let, zdravotní pojištění jim uhradí čtyři pokusy o otěhotnění.
  • Očkování proti rakovině děložního čípku budou dívkám ve věku 13 – 14 let hradit zdravotní pojišťovny (cena tří potřebných vakcín se pohybuje kolem 10 tisíc Kč).
  • Záchranná služba získá pět minut navíc – k pacientovi by měla dojet do 20 minut namísto nyní uzákoněných 15 minut (podle ministerstva zdravotnictví milion dvě stě tisíc lidí bydlí v místech, kam se záchranka do čtvrt hodiny nemůže reálně dostat).
  • Aby se předešlo zbytečnému utrpení umírajících nemocných, bude moci pacient sepsat, za jakých okolností jej už lékaři nemají dále léčit a mají jej odpojit od přístrojů. Lékaři pak budou jeho vůli respektovat. Dokument bude platný pět let. Nejedná se o eutanázii, ale o ukončení léčby.
  • Změnit zdravotní pojišťovnu bude moci člověk jednou za rok, a to vždy od ledna (nyní má tuto možnost také jednou ročně, ale vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí.
  • Reforma potvrzuje právo pacienta vybrat si svého lékaře. Lékaři dává možnost pacienta do péče nepřijmout, pokud by mu vzdálenost neumožňovala navštívit pacienta v případě potřeby u něj doma, nebo pokud by byl pacient registrován u zdravotní pojišťovny, s níž lékař nemá smlouvu.
  • Mění se také dva poplatky – za den hospitalizace zaplatíme 100 Kč (dnes 60 Kč). Za celý recept v lékárně 30 Kč (nyní se platí 30 Kč za každou položku na receptu).
  • O sterilizaci bude moci žádat žena starší 21 let i z jiných než ze zdravotních důvodů.
  • Zdravotní péče by se měla rozdělit na standardní, hrazenou ze zdravotního pojištění, a nadstandardní. Na tu by měly pojišťovny přispívat jen částečně a zbytek by si pacient doplatil sám. (Předpokládá se ale, že tento návrh levice napadne u Ústavního soudu, takže platnost rozdělení zatím není jistá).