Je horší špatná svačina, nebo žádná svačina?

Na tu otázku není tak jednoznačná odpověď. Záleží především na kvalitě, nebo vlastně nekvalitě svačiny. Pokud by měly být k svačině studené párky, nebo nekvalitní salám, tak to raději žádnou svačinu. Tekutiny by ale měly být vždy, takže alespoň voda, protože nedostatek tekutin vede k rychlejší únavě a zhoršuje soustředění.

Kdo nejvíc ovlivňuje, co dítě jí?

Základní stravovací návyky si dítě vytváří okolo druhého až třetího roku života, tedy v období, kdy jsou většinou děti zejména s rodiči, většinou maminkou. Následně se teprve přidává školka, nebo škola. Většina odborníků se shoduje v tom, že v tomto věku jsou již některé stravovací návyky fixované a je velmi těžké je změnit. Zásadní vliv mají také starší sourozenci, dítě jejich chování kopíruje a často je přístupnější doporučením spíše od nich než od rodičů.

Je „sladká odměna“ opravdu odměna?

Sladká odměna není příliš dobrý nástroj pro pochvalu dítěte. Měla by být používána výjimečně a raději formou ovoce, nebo alespoň ovocných pamlsků a zmrzlin než velkého množství čokoládových tyčinek nebo dortíků. Ideální je druhy odměn střídat: jednou ovoce, jednou sladkost, jednou třeba návštěva kina apod. Bohužel stále přetrvává zvyk, že když má dítě narozeniny, tak kamarádům do školy přinese pytlíky bonbónů, když dostane dobrou známku, rodiče s ním zajdou na pohár.

Co si myslíte o sladkém jídle na svačinu?

Záleží na celodenní aktivitě. Trvanlivý croissant s náplní bych rozhodně nedoporučila, čerstvý croissant není už takový problém, protože neobsahuje ztužené tuky. Samozřejmě záleží i na náplni: pokud je to šunka nebo tvrdý sýr, tak je to dobré. Pokud oříšková pomazánka, tak to už tak velká výhra nebude ani pro sportovce. Müsli tyčinka bez polevy je velmi dobrá na svačinu, ale je to málo, minimálně dítěti přidejte ještě jogurt, případně pokud jde sportovat, tak přibalte ještě ovoce.

S jakými nejčastějšími chybami se v rámci Zdravé 5 ve stravování dětí setkáváte? Co vás naopak potěšilo?

Největší chybou je nedostatek pestrosti, nebo vnímání důležitosti pestrosti jídelníčku a vždy mne potěší, když děti po akci Zdravé 5 samy říkají, jak jim některé zdravé potraviny, které se dříve bály jíst, protože je neznaly, nakonec moc chutnaly. Nebo jak se naučily recepty, které právě potraviny, zejména zeleninu, spojily do jednoduchých a zároveň chutných receptů.

Setkáváte se s mýty, kdy si rodiče myslí, že dávají dětem to nejlepší a ve skutečnosti je to špatně?

Mýtů je spousta, třebaže pro děti je mléko nevhodné nebo že zelenina je zdravá jen v syrovém stavu. Přitom víme, že spousta zeleniny, například mrkev, je třeba podusit nebo povařit, aby se z ní získaly vitaminy a minerální látky. Dalším velkým mýtem je doporučování výhradně celozrnného pečiva dětem, přitom ony mají s vlákninou právě z celozrnného pečiva problém, je velmi obtížně stravitelná a navíc celozrnné pečivo obsahuje poměrně dost soli, které by děti měly konzumovat co nejméně a výrazně méně než dospělí.

Sledujete také, co děti pijí. Je ideální obyčejná voda?

Samozřejmě voda nebo správně naředěná voda se šťávou, to jsou vhodné nápoje. Jedna sklenička 100% džusu za den může nahradit jednu porci ovoce, ale musí jít opravdu o kvalitní džus. Jako součást pitného režimu můžeme dítěti tuto porci džusu rozředit vodou, ale není to tak, že by dítě mohlo, nebo mělo vypít celou krabici 100% džusu. Takže i u velmi zdravých nápojů platí, všeho s mírou. Trošku se zapomíná na klasické ovocné čaje, nebo třeba na šípkový čaj apod. Naopak pozor na čaje granulované, dehydratované, bývají dost často velmi doslazované. Samostatnou skupinou nápojů s velkým obsahem cukru jsou ledové čaje, nebo dětské „energetické“ nápoje, ty jsou podle mého názoru pro děti naprosto nevhodné.

Několik receptů Zdravé 5 na zdravé svačinky:

Veselá hrášková pomazánka
Budete potřebovat:

  • 16 tenkých plátků bagety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 280 g mraženého hrášku
  • ½ balení polotučného tvarohu
  • 1 jarní cibulka
  • 30 g parmazánu
  • sůl a pepř

Jak na ni?
Troubu předehřejte na 190 °C. Na cros­tini vyskládejte plátky bagety na plech vyložený pečicím papírem a potřete je olejem. Pečte 10–12 minut. Mezitím rozmixujte hrášek, tvaroh, jarní cibul­ku, nakrájený parmazán, 2 lžíce oleje, ½ lžičky soli a ¼ lžičky pepře dohladka. Pastou ozdobte crostini a posypte je hoblinami parmazánu.

Pečená granola
Budete potřebovat:

  • 450 g ovesných vloček
  • 120 g slunečnicových semínek, 120 g sezamových semínek
  • 175 g jablečné šťávy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 120 g javorového sirupu, 4 lžíce medu, 100 g třtinového cukru
  • 250 g mandlí, 200 g rozinek
  • Lžička soli, lžička olivového oleje
  • Jogurt a ovoce k podávání

Jak na to?
Smíchejte všechny suroviny s výjimkou rozinek ve velké misce. Směs rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Během pečení granolu několikrát promíchejte, aby byla propečená rovnoměrně ze všech stran. Nechte vychladnout a promíchejte s rozinkami. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Granolu podávejte s bílým jogurtem a čerstvým ovocem. Je rozhodně lepší než ta kupovaná plná cukru a děti rozhodně při její přípravě rády pomohou.

Pomazánka z makrely
Budete potřebovat:

  • 250 g uzené makrely
  • 140 ml zakysané smetany
  • 1 lučinu
  • Svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 malou okurku
  • Svazek ředkviček a 2 mrkve
  • Špetku soli a pepře

Jak na to?
Makrelu vybalte a oberte z ní maso do mísy. Přidejte zakysanou smetanu, lučinu, cibulku a hořčici a vidličkou důkladně promíchejte. Podávejte posypané kolečky cibulky a s dlouhými špalíky mrkve a okurky a s ředkvičkami. A jedna porce rybího masa je splněna

Tvarohový krém s ovocem
Na 2 porce budete potřebovat:

  • 125 g polotučného tvarohu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 ml polotučného mléka
  • 150 g ovoce ( jahody, hroznové víno, apod)
  • Můžete maličko přisladit medem nebo ovocným sirupem

Jak na to?
Vše rozmixujte a můžete klidně dát do dobře uzavíratelné lahvičky s sebou do školy na svačinu.