Pokud ale nádorové bujení udeří, může mít mnohem závažnější průběh. Jak předcházet zákeřné rakovině prsu? Poradíme vám, co byste pro svůj klid a zdraví měla udělat, a také to, jak správně provést samovyšetření prsu!

Udržujte si přiměřenou váhu

Trpíte-li nadváhou, nebo dokonce obezitou, zvyšujete tím riziko vzniku rakoviny prsu. Pokud se u vás nemoc vyvine, snižujete pravděpodobnost, že se s ní tělo vypořádá.

Dejte si do těla

Naplánujte si alespoň hodinový trénink pětkrát do týdne. Pravidelné cvičení je nejlepší prevencí. Podporuje imunitní systém, zabraňuje kilům navíc a zároveň pomáhá udržet v normě hodnoty estrogenu a insulinu.

Omezte alkohol

Podle dosavadních průzkumů zvyšuje pravidelná konzumace dvou skleniček vína denně riziko vzniku rakoviny prsu o 21 %. Začněte místo toho pít šťávu z hroznů. Resveratol, obsažený v jeho slupkách, pomáhá snižovat hladinu estrogenu, a tím se vyvarujete nepříjemnému onemocnění.

Jezte hodně zeleniny

Velmi prospěšná je strava s nízkým obsahem tuku. Pokud chcete pro své zdraví udělat ještě více, obohaťte svůj jídelníček o brukvovitou zeleninu. Obzvláště vhodná je brokolice a kapusta. Obsahují totiž látky, které zabraňují rakovinným buňkám v rozšiřování. Zeleninu konzumujte syrovou.

Zjistěte své genetické dispozice

Pokud se rakovina prsu objevila ve vašem úzkém rodinném kruhu, riziko onemocnění se zdvojnásobuje. Pokud byly touto nemocí postiženy dvě příbuzné, šance, že onemocníte, je pětkrát vyšší.

Pravidelně se kontrolujte

Každá žena by měla jednou za tři roky absolvovat kompletní vyšetření prsou. Od 40 let byste měla chodit každých dvanáct měsíců na mamografické vyšetření. Máte-li nepříznivou rodinnou anamnézu, docházejte na pravidelná vyšetření a konzultujte svoji situaci s lékařem.

Zvažte možnost genetického testování

Pokud rakovina propukne u mladé ženy, je to velmi často spojeno s mutací v genech BRCA. Vysoké riziko onemocnění mají ty, které pochází z rodin, v nichž příbuznému napadla rakovina obě prsa či vaječníky. Pokud se jeden z těchto případů vyskytuje ve vaší rodině, požádejte lékaře o genetické testy.

Kafe.cz radí

Jak správně provést samovyšetření prsu

Postavte se před zrcadlo s volně spuštěnými pažemi, pečlivě sledujte oba prsy. Všimněte si jejich symetrie, tvaru a změny tvaru, důlkovatění či změny na kůži. Toto prohlížení provádějte jak zepředu, tak z boku pravého i levého. Dívejte se do zrcadla a vzpažujte nad hlavu, poté paže založte za hlavu a tlačte je dozadu.

Další fáze – založte ruce v bok, svěste ramena a nepatrně svěste hlavu, lokty mírně dopředu. V těchto polohách jsou opět prsy symetrické bez tvarových změn. Za patologických okolností můžeme pozorovat důlkovatění, vtahování kůže atd. Následující dvě fáze lze dobře provádět po večerní koupeli, protože po vlažné sprše jsou bradavky i kůže vláčné.

Zvedněte levou paži a bříšky prstů pravé ruky prohmatejte velmi pečlivě a opatrně levý prs postupně v dolním zevním a obou vnitřních kvadrantech. Pohybujte prsty v malých soustředných kruzích okolo prsního dvorce a okolo celého prsu. Speciální pozornost věnujte oblasti mezi prsem a podpažím až do podpažní jamky a do jejího vrcholu. Buďte pozorná na jakoukoliv bulku, nebo nepravidelnost v podkoží. Toto vyšetření pak doplňte vyšetřením oběma rukama proti sobě. Poté totéž opakujte na druhé straně.

Jemně uchopte bradavku mezi dva prsty a dívejte se na jakékoliv nepravidelnosti. Totéž opakujte na druhé straně. Všímejte si možného výtoku z bradavky. Poslední dvě fáze jsou prováděny v poloze vleže.

Položte se na záda na rovnou podložku. Pravou paži založte za hlavu, nebo v bok a rameno si podložte polštářem, nebo složenou osuškou. V této poloze dojde ke zploštění prsu a k jeho rozlití. Tím se zjednoduší jeho prohmatání. Použijte týchž krouživých pohybů jako v poloze vestoje. Zopakujte totéž na straně levé.

Zdroj: Zdraví a zdravotnictví