Zázvorovník lékařský se vyskytuje v Indii, Japonsku, Střední Americe, Číně a na Cejlonu. Je to tropická vytrvalá rostlina, která dorůstá do výšky asi 90 centimetrů. Daří se jí především v mokrých horských oblastech. Vypadá podobně jako rákosí. Květy má žluté, strukturou podobné orchidejím. Tato trvalka je blízce příbuzná s kardamomem a kurkumou. Z rostliny se používá kořen.

Mohlo by vás také zajímat: 5 důvodů, proč pít kokosovou vodu

Léčivé účinky

Zázvor je proslulý pro uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Účinkuje při nejrůznějších zažívacích potížích, od nadýmání po těžké nevolnosti a zvracení. Dále se hojně používá ke zmírnění potíží při prochladnutí a artritických bolestech. Zázvor je rovněž známý jako velmi účinné afrodiziakum - večerní nápoj z tohoto kořene opravdu dělá zázraky!

Jak zázvor působí?

Zázvorovník lékařský zvyšuje tvorbu šťáv v trávicím traktu a neutralizuje kyseliny. Zázvor dokonale potlačuje i nevolnosti vedoucí ke zvracení. Při nevolnostech v prvních týdnech těhotenství nebo při cestě autem či lodí se doporučuje žvýkání kousku kandovaného zázvoru. Výzkumy také potvrdily výborné účinky zázvoru při nevolnosti po chemoterapii či operaci.

Zázvorový čaj na dobré zažívání

Jednu a půl lžičky čerstvě nastrouhaného kořene přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme přikryté 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po doušcích. Zázvorový čaj nepijeme nikdy nalačno, citlivé jedince by mohl dráždit.

Zázvorový čaj při respiračních onemocněních

Protizánětlivé vlastnosti zázvoru pomáhají také zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce. Při laryngitidě pomáhá vyplachování hrdla výše uvedeným čajem. Alternativní medicína doporučuje ke zmírnění respiračních onemocnění užívání 2x denně 1 čajové lžičky čerstvé šťávy z tohoto kořene smíchané s 1 lžící medu.

Zázvor tiší záněty a bolesti kloubů

Zázvor má také analgetické a protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit bolesti při zánětech kloubů či svalových křečích. Tuto rostlinu je nutné užívat pravidelně po dobu dvou až tří měsíců, nejlépe ve formě čaje.

Náš TIP: Prohřívací zimní zázvorový nápoj

Potřebujeme: 2 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru, 0,5 litru vroucí vody, šťávu z 2 citronů, 2 lžíce medu.

Postup: Zázvor zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme, přidáme med a citronovou šťávu, promícháme a můžeme popíjet.