O diagnostickém přístroji AMP – neinvazivním analyzátoru krve - se diskutuje v odborných lékařských kruzích i mezi laiky. Pro některé je to podvod, druzí tak odmítaví nejsou. Třetí takticky mlčí či vyhýbavě odpovídají… Malá krabička je až pekelný nástroj.

Test začíná

Nalačno si v moderní ordinaci lehám do sklopného křesla. Zdravotní sestra mi měří tlak, zjišťuje věk a hmotnost. A už dostávám sondy. Šest minut musím být v klidu a tichosti – sondy, které mě napojují na přístroj a monitor, budou chvíli pracovat.

„Ležte klidně,“ je jediná prosba ze strany obsluhy přístroje. Po onom klidu o mně zařízení „vyplivne“ 117 dat. O krvi, přenosu a spotřebě kyslíku, o přenosu a spotřebě CO2, o koncentraci močoviny, kyseliny mléčné atd. Při běžném odběru krve hematologové získají asi 33 údajů – za dobu poměrně delší.

Jaký je princip měření? „Chemické reakce probíhající v těle člověka se odrážejí i na jeho povrchu, a to tepelně. Bylo proto vybráno pět míst, kde je největší průtok krve (krkavice, pupík a podpaží) a na nich se měří ona teplota na úrovni desetitisícin stupňů Celsia.

Z průběhu teplot a dalších fyzikálních veličin se zpětně vyhodnocují vazby mezi děním v krevním oběhu a teplem, vlastně se odečítá aktuální zdravotní stav.

Jde o screeningové vyšetření, výsledky jsou orientační, nicméně odborný lékař z nich odhalí vaše neduhy,“ říká Ing. Josef Lopata ze zdravotnického institutu QMI, který barvy přístroje hájí. Můžu věřit a nemusím, jenže…

Z kosmu pro civil

Přístroj AMP byl vyvinut a patentován ukrajinským vědcem a lékařem Anatolijem Malychinem, v současné době člen ruské akademie věd, a měl sloužit kosmonautům.

Hlavně proto že v beztížném stavu nelze odebírat krev, nicméně zdravotní stav kosmonautů je třeba zjišťovat a přenášet na Zemi. Sám autor sepsal ke svému aparátu i 600stránkový manuál a ve své domovině ho vyzkoušel na řadě lidí. O něco později byl AMP uvolněn pro civilní sféru…

Můj test skončil - a? Pro jisté porovnání jsem absolvovala i tzv. mokrý odběr krve, tedy klasiku s injekční stříkačkou. Co řekl AMP a co zjistila hematologická laboratoř (běžně zjišťované hodnoty), se podle akreditovaného laboratorně diagnostického centra shoduje.

Závěr: validita celkového vyšetření posuzovaného vzorku je 100 %. Tolik realita. Možná že další výsledky měření budou nesmysl!?

Odborná praktická lékařka MUDr. Renata Škaloudová, která s institutem QMI spolupracuje, naznačuje z dalších výsledů mé neduhy. Trefuje se bohužel v 96 %. Nikdy předtím jsme se neviděly, neinformovala jsem ji ani nikoho kolem AMP o svém zdravotním stavu.

Jsem na vážkách… Dost českých lékařských kapacit míní, že zmíněná metoda je nesmysl. Jsem skeptik, nicméně, co ty výsledky a následná lékařská doporučení, která mi pomohla?

Lékař ano, ale ne šarlatán!

Vzhledem k tomu, že vyšetřovací přístroj mající certifikaci pro použití v rámci EU stojí pouhý milion korun a jeho vlastnictví není ničím omezeno, vyvstává problém: kdo si ho pořídí!

Pokud resumé z výsledků prezentuje klientovi „šarlatán“, může dojít i k průšvihu. Jen školený lékař umí z třístránkové informace správně odečítat fakta. Proto by propagátoři přístroj AMP rádi dostali do lékařských ordinací, ale druhá strana je zatím skeptická.

Důvodů je prý řada: 1. je to podvod, 2. řada zdravotních center by přišla o práci, 3. není dostatek přesvědčivých dat, 4. to, že pracuje na principech kvantové fyziky, je nic neříkající sdělení atd.

Někteří lékaři bez uvedení jména a mimo diktafon, říkají: „Tohle u nás do ordinací nedostanou, je tu šílená lobby proti. I kdyby to mělo ušetřit peníze.“ (Analýza 117 vzorků by v biochemické laboratoři stála přibližně 50 000 Kč, tato škatulka to dělá za 2 500 Kč.)

K čemu by v nemocnicích AMP byl? Třeba by se nemusel denně dělat určitým pacientům odběr krve, mohl by se operativně sledovat stav některých jejich dalších hodnot nebo by doplnil jiné stávající medicínské přístroje. Třeba.

Zatím je AMP na 14 místech v Česku, kde se může klient k vyšetření, které si sám platí, objednat. Ne všechna – na rozdíl od QMI - jsou však plně saturována lékaři a školeným zdravotním personálem.

Pozor, AMP není jediný přístroj, který bojuje o pozici pod sluncem, vedle něj je to i mamograf MEIK bez rentgenového záření nebo Kardiovizor Heart Vue. Uvidíme, co ukáže budoucnost. Já vyšetření nelituju!

Názory se různí

  • „Došli jsme k pozoruhodným závěrům ve smyslu shody. Na jednu stranu to pro mě bylo překvapení, na druhou se z těchto výsledů nedá nic seriózního usuzovat.“
  • „Chybí vědecká data, která by ověřila účinnost tohoto přístroje.“

Prof. MUDr. Tomáš Zima, přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN

  • „Zjistil jsem, že AMP má širokou škálu rozsahu a kombinuje vyšetření několika oborů. Navíc jsou zde zahrnuty mnohé parametry, které normální biochemické vyšetření neposuzuje… Žádná laboratoř vám dnes při jednom vyšetření nevyhodnotí 117 parametrů. Cenově je to také výhodnější… Ne, že by ta metoda měla plně nahradit biochemické analýzy a také není určena pro akutní stavy, ale lékaře v první linii může nasměrovat k dalším vyšetřením.“

Prof. Ing. Vratislav Chromý, bionalytik Ústavu chemie, Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno

  • Za nesmysl a podfuk označil přístroj AMP Sisyfos - Český klub skeptiků.
  • V roce 2010 vyhrál přístroj AMP Zlatou Inchebu.
  • A Česká lékařka komora? Doručila QMI, aby si zaplatili studii, která by přínos přístroje dokázala. Zatím ho smějí kliniky používat jen k poradenství.