Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na teplo z 10 na 14 %, ke kterému došlo od 1. ledna, navýší ceny tepelné energie pro domácnosti nejčastěji v rozmezí šesti až devíti procent.

V závislosti na místních podmínkách to však může být klidně o mnoho víc.

V rodinných rozpočtech představují platby za teplo významnou položku, průměrně jde asi o jednu desetinu. Proto objekty zateplujeme, teplovodní vedení obkládáme izolací, samozřejmostí jsou už také termoregulační ventily na radiátorech.

Ale také v tomto případě platí známé Všeho s mírou. Některá opatření se dají přehnat natolik, že nás třeba pak můžou v bytě ohrozit plísně - pokud máme hodně těsná okna a nedostatečně větráme.

Hlídat teplotu i vlhkost

Prostředí v našem domově má být co nejvyrovnanější, což znamená všude přibližně stejně teplo a správně vlhko. Teplota povrchu stěn by se měla blížit teplotě vzduchu interiéru.

V trvale obydlené místnosti by mělo být kolem 21 °C při teplotě stěn zhruba 17 °C. Stejně důležitá jako teplota vzduchu je i jeho vlhkost - optimální je mezi 40 až 50 %.

2x pro úsporu

  • Neodvzdušněné radiátory špatně hřejí, protože vzduchový polštář zabraňuje cirkulaci tepla. Moderní otopná tělesa zvyšují teplotu o 1 až 2 °C a zároveň spoří energii.
  • Krátké záclony, které nevisí přes tělesa, přinesou až pětiprocentní úsporu nákladů za vytápění. Pokud je za radiátory tenká stěna, izolujeme ji (např. styroporovou nebo tepelně izolační hliníkovou folií, která odráží teplo do místnosti).