Je to tím, že tělo žen po narození dítěte zažije velkou hormonální skluzavku. Zatímco těhotenství lze považovat za hormonální špičku, po porodu hladina ženských hormonů v krvi klesá, na což mohou citlivě reagovat právě vlasy. K hormonům se přidává i stres a únava spojená s kolotočem kolem nového člena domácnosti.

Vlasy také mohou citlivě reagovat na hormonální antikoncepci, která zvýší hladinu ženských hormonů v krvi. Mnohé ženy se s problémy potýkají hlavně po jejím vysazení, kdy se hladina hormonů zase vrací k normálu.

Náš tip:

Těhotenství a porod jsou pro tělo velkou zátěžovou zkouškou, pomozte mu potravinovými doplňky pro těhotné a kojící a také zdravým a vyváženým jídelníčkem. Důležité jsou vitaminy skupiny B, vitamin E a vitamin A, zinek a železo. Jako první pomoc poslouží šampony a kúry proti vypadávání vlasů, které podpoří prokrvení vlasové pokožky.

Jak rozpoznáte příznaky

Vlasy vypadávají rovnoměrně po celé hlavě. Většina žen si stěžuje, že jim v hřebenu zůstává mnohem více vlasů než kdy dřív.

Jak dlouho trvá léčba?

Vlasy se do půl roku obvykle samy dají do pořádku. V případě, že padání vlasů neustává, objednejte se k dermatologovi. Vlasy mohou signalizovat problém se štítnou žlázou nebo zásadní nedostatek železa.

Kdy vlasy začnou znovu růst?

Je to individuální, ale za tři měsíce až půl roku začnou vlasy obvykle znovu rašit.