Pravidelné měsíční vyhodnocení nejlepšího zaměstnance vůbec není na škodu a má snad jen pozitivní dopady. Zvyšuje totiž kvalitu práce! Zaměstnance motivuje a dodává jim pocit, že jejich dobře odvedeného výkonu si okolí, včetně jejich nadřízených, všímá, a rádo je ocení. Zároveň rozšiřuje povědomí o tom, že i nekvalitní práce je monitorována. A pokud je takové vyhlášení spojeno i s finanční odměnou, je motivace jednoznačná!

Pochvala dokáže divy

Podle průzkumů je právě pochvala, ať už jakoukoliv formou, ze strany zaměstnanců tím, co jim často v zaměstnání chybí. Průzkumy ukazují, že je účinným a osvědčeným faktorem zvyšující výkonnost, společně s dobrým pracovním týmem. Zároveň je faktorem, který zesiluje produktivitu práce. A nemusí jít jen o finanční odměnu, i obyčejná slovní pochvala dokáže dělat divy!

Chvalte viditelně

Vyhodnocení zaměstnance měsíce by mělo být určitým rituálem, který každý měsíc absolvuje vedení s jedním ze zaměstnanců. Poděkovat za odvedenou práci, třeba i v kolektivu spolupracovníků, by měl nejen ředitel nebo generální manažer, ale také přímý nadřízený. Fotka vyhodnoceného zaměstnance může být uveřejněna na viditelném místě v zázemí zaměstnanců, ve firemním časopise, na internetu, anebo třeba v personální jídelně. Ženy potěší obligátní kytice, muže třeba láhev dobrého vína.

Finanční odměna? Motivuje!

Pokud je vyhodnocení zaměstnance měsíce spojeno také s finanční odměnou, věřte, že jste udělali dobrý krok ke zvyšování pracovního výkonu! Alespoň v momentě, kdy se ocitnete ve stejné místnosti s potencionálními uchazeči o toto ohodnocení. Pokud jde o personál, který je ve styku se zákazníky, pomohou k určení kladné reference nebo zmínka v dotazníku sledující připomínky a spokojenost. Vyhodnocení zaměstnance měsíce je vlastně monitoringem, který má i své příjemné stránky a ze strany zaměstnanců je vnímán kladně.

Kafe. cz zjistilo: Co na to zaměstnanci?

Jiří, 50 let:
„I když nejsem už žádný mladík, přesto mě vyhlášení zaměstnance měsíce pokaždé znovu a znovu vybičuje k vyššímu výkonu. Snažím se ze všech sil, abych titulu jednou dosáhl. U nás je ale velká konkurence. Každý, kdo ocenění získá, má měsíc pověšenou fotku na nástěnce a dostane nemalou finanční odměnu, což je víc než příjemné.“
Jana, 35 let:
„U nás ve firmě se zaměstnanec měsíce hodnotí, ovšem je zajímavé, že na titul ještě nedosáhla žádná žena. Pánové si jej rozděluji mezi sebou, což je spíš pro zlost. Můžeme být sebelepší, ale nic s tím neuděláme.“

Tip KAFE.cz pro zaměstnavatele:

Pokud nevíte, čím zaměstnance odměnit, inspirujte se americkým filmem s názvem Rande měsíce (2006). V něm krásná pokladní chodí na rande jen s těmi, kdo titulu Zaměstnanec měsíce dosáhnou… A protože o ni kdekdo stojí, snaží se ze všech sil. Mnohdy tedy nejsou třeba ani peníze, ale pěkná žena!