Pravidla tvarování

Nejlepší rada – respektujte přirozený tvar obočí, upravujte především ty chloupky, které rostou výrazně mimo základní obrys. Spodní linii příliš nevytrhávejte, uměle vyklenuté oblouky dodávají tváři překvapený výraz. Tenoučké linky nežádoucí efekt podpoří, a navíc zvýrazňují nos.

Pokud oblouky nejsou symetrické, jejich vzhled můžete sjednotit. Lépe než trhat je dokreslit. Obočí by mělo být nejširší u kořene nosu, směrem ven z obličeje se zužovat a přecházet do ztracena, tvarem kopírovat nadočnicový oblouk. Při dokreslování prořídlých chloupků pohlídejte, aby špička obočí nesměřovala příliš dolů, tvář pak vypadá smutně.

Pravidlo, že začátek obočí má být v přímce s vnitřním koutkem oka, neplatí, máte-li oči příliš blízko u sebe. Vytrhání a posunutí o 1–2 milimetry do strany opticky oči oddálí.

Na protrhávání obočí se posaďte před zvětšovací zrcadlo, v něm jasně identifikujete vybočující chloupky, potom je snadněji zachytíte pinzetou a neuniknou vám ani ty světlejší. Nejprve kartáčkem upravte tvar, pak se pusťte do trhání.

Pravidla kreslení dle specialisty

Vyplatí se kupovat speciální tužku na obočí (eyebrow pencil)? Určitě. Na rozdíl od konturovací tužky je tvrdší a má více pudrových složek, takže na ni můžete přitlačit, aniž by se drolila, a barva lépe přilne k obočí.

Správná barva

Obočí by mělo být asi o odstín či dva tmavší než vaše přirozená barva vlasů. Příliš tmavá barva vytváří nepřirozený kontrast. Světlovlásky by měly raději než černou tužkou tvar dokreslovat hnědou, pokud by byla příliš světlá, ještě ji trochu ztmavit přidáním hnědého očního stínu. Tužky na obočí se obvykle vyrábí v černé a hnědé barvě, pokud ani jeden odstín nevypadá na vašem obočí přirozeně, použijte jen bezbarvý gel, který obočí mírně ztmaví. Zrzky si mohou pomoci bronzovou konturovací tužkou na oči.

Zářivá tečka

Příliš nízké obočí opticky přidává roky. Nadzvedne ho, pokud pod spodní obrys nanesete prosvětlovač, třeba perleťovou konturovací tužku nebo světle růžový stín s jemnými třpytkami. Oči pak vypadají mladší, zářivější a z tváře zmizí stopy únavy.

Tetování

Pro majitelky téměř neviditelného nebo velmi řídkého obočí je pohodlným řešením nechat si obočí vytetovat. Barva se dopraví pod kůži tenkou jehličkou při lokálním znecitlivění. Při výběru tónu se respektuje původní barva obočí nebo se aplikuje o odstín tmavší barva. Efekt vydrží 2–4 roky.

Jak krotí obočí profesionálové

Obvykle se věnují úpravě hned po nanesení základního make-upu, před líčením očí. Když si necháte úpravu na konec, můžete na ni zapomenout.

Filmová maskérka Sarah Monzani, držitelka Oskara za líčení pro film „Evita“, radí: „Když je vám trhání obočí nepříjemné, zajděte do kosmetického salonu, kde vám ho profesionálně nabarví, vytrhají nebo upraví voskem. Potom si ho doma snadněji upravíte a dodržíte jeho tvar.“

Lenka Střílková, vizážistka značky Max Factor a vítězka Mezinárodního mistrovství Beauty ´99 v Norimberku, doporučuje: „Pro úpravu obočí použijte speciální tužku s kartáčkem. Pomocí kartáčku obočí rozčešte a dodejte mu tvar, který pak tužkou jemně dokreslete, tím se sjednotí i jeho barva.“

• „Bez upraveného obočí zanikne i krásné líčení očí,“ říká vizážistka Veronika Dědková a dodává: „Investujte do kvalitní tužky. Při nanášení se snažte o souvislou linku, vkreslenou do obočí, tu jemně rozčesejte kartáčkem do ztracena.“