Není proto divu, že právě odtud pochází zvláštní druh hroznů bez zrníček, který se ve formě rozinek vyváží déle než 1 000 let.

Roste zde snad všechno, co skvěle voní a skvěle chutná: od jasmínů, orchidejí a myrty až po fíky, pistácie a mandarinky. Pro Středoevropana opravdu rajský ostrov!

Za zmínku ale stojí, že ve starověku si Zakynthu považovali ještě z jiného důvodu. Na ostrově totiž leží jezero, jehož dno je pokryto vrstvou dehtu. Ten Zakynťhané těžili tak, že po dně vláčeli myrtové větve, na jejichž lístky se dehet nalepil.

Dostat ho z větví převařením v kotli pak už nebyl problém. Kvůli tomu - ne kvůli hrozinkám - byl Zakynthos hýčkaný spojenec mocných Athén! Athénské lodě izolované dehtovým nátěrem totiž vydržely déle než nepřátelská plavidla ošetřená pouze borovicovou pryskyřicí.

Dokonalé moře

Krásné vnitrozemí Zakynthu ovšem nepáchne dehtem, který patří k místním přírodním kuriozitám, ale voní právě těmi krásnými středomořskými borovicemi. Oceníte to při výletech na kolech i při výšlapech na hornaté části ostrova.

Nebo se snad na tento kousek země ve tvaru šipky chcete podívat shůry z rogala? I to vám zde umožní. Hlavně se však nezapomeňte ponořit do azurových vod dokonale čistého moře, které ostrov obklopuje.

Kvůli nim se sem sjíždějí milovníci potápění z celého světa. Užijí si jak ti, kdo se prostě jen vznášejí na hladině s brýlemi a šnorchlem (vezměte si k tomu raději tričko, ať si nespálíte záda!), tak i velmi zkušení podvodní labužníci.

Na ty zde totiž čekají nezapomenutelná dobrodružství v podmořských jeskyních, kde se části zalité sluncem střídají s temnými kavernami. Jen pozor, ať neblaze nezasáhnete do choulostivého životního prostředí zdejší bohaté fauny i flóry...

Trocha zeměpisu

  • Stát: ostrov patří k Řecku
  • Počet obyvatel: necelých 40 000 (mimochodem, je tu nejvyšší porodnost v Řecku)
  • Rozloha: 407,6 km2
  • Nejvyšší hora: Vrachionas (758 m n. m.)
  • Délka pobřeží: 123 km