V té době zde ovšem dávno vzkvétala civilizace, jejíž základy měl položit bájný hrdina Zakynthos (ostrov ho má ve znaku i na své zelené vlajce).

Značné bohatství a vážnost si ostrov ve starověku vysloužil zásluhou těžby strategické suroviny – asfaltu. Vyskytuje se tu na dně jezera, odkud byl získáván zvláštní metodou.

Po dně se vláčely myrtové větve, na jejichž lístečky se asfalt nalepil. Na povrchu se pak asfalt oddělil a posloužil jako nátěr boků lodí – v tom byl mnohem lepší než stromová smůla.

Řecká konzervatoř

Labužníky ale bude určitě víc zajímat, že už v té době byl také Zakynthos proslulý svými sladkými hrozny a ovocem vůbec. Dnes se tu pěstuje světoznámá stolní odrůda hroznů Zante, která nemá jadérka.

Těžko říct, jestli lahodné ovoce podpořilo rozvoj hudby na ostrově. Každopádně je Zakynthos „konzervatoří“ Řecka – tady byla založena první hudební škola v zemi (1815), zde vznikly základy řecké opery i operety. Slavnou minulost si můžete připomenout při každoročním letním jazzovém festivalu.

Milovníky přírody na ostrov přiláká možnost pozorovat vzácné mořské želvy karety – potápěče zase jedinečné podmořské jeskyně a vraky. Na všechny pak kromě slunečných pláží čekají i romantické vesničky v hornatém vnitrozemí...

Zakynthos v číslech

  • Zakynthos – třetí největší z Iónských ostrovů – je součástí Řecké republiky.
  • Hlavní město: Zakynthos (aby se názvy nepletly, říkají mu místní lidé Chora, tedy Město)
  • Počet obyvatel: 39 000
  • Zajímavost: na ostrově je nedostatek pitné vody. Proto je zde za peníze z Norska budován systém odsolování mořské vody.