Do grantové výzvy se letos přihlásilo více než 120 organizací s projekty zaměřenými na rozvoj dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Osmdesátka nejlepších, kterou vybrala Správní rada Nadačního fondu Albert, bojuje o hlasy zákazníků v obchodech Albert a v online hlasování.

Ve čtyřiceti regionech stojí proti sobě vždy dva projekty. Zákazníci rozhodují o projektech, které pomohou dětem z jejich blízkého okolí. Jenom za posledních dvanáct let rozhodlo v Bertících na 20 milionů zákazníků. Na podporu téměř 15 000 dětí směřovalo do dětských domovů či neziskových organizací 56 milionů korun.

Každý Bertík pomáhá

Zákazníci všech hypermarketů a vybraných supermarketů Albert získají při platbě svého nákupu žetonek „Bertík“, který následně vhodí do připraveného boxu, čímž dají hlas jednomu ze dvou projektů. „Žádný z projektů nemůže prohrát, podporu získají oba. Liší se jenom částka. Zákazníci si tak mohou být jisti, že každý hlas a vhozený Bertík má smysl,“ vysvětluje Alena Paldusová z Nadačního fondu Albert.

Vítěz regionu získává podporu v hodnotě 60 tisíc korun, druhý projekt si pak odnese 40 tisíc korun. Celkově Nadační fond Albert rozdělí částku 4 miliony korun.

Jeden klik, jeden hlas

Také v letošním ročníku je možné odevzdat Bertík online. Ve srovnání s loňskem se ale hlasování rozšířilo na všech 80 projektů. Hlasování probíhá na webových stránkách Nadačního fondu Albert. Návštěvníci si zvolí svůj region a kliknutím odevzdají hlas projektu, který by rádi podpořili. Žetonky z prodejen a kliky z online hlasování se následně sečtou.

Pomoc na správném místě

Hlas pomůže rozhodnout například o finanční podpoře projektů zaměřených na sportovní aktivity, které jsou důležité pro smysluplné trávení volného času dětí. Dále lekcí autoškoly či různých odborných kurzů pro budoucí povolání, aby se děti mohly uplatnit na trhu práce,“ vysvětluje Alena Paldusová.

V poslední době roste počet žádostí od nízkoprahových center, které se věnují dětem z problematických rodin. „Vyplňují jim volný čas či je doučují. Na důležitosti získává také pomoc od psychoterapeutů, na kterou nejsou pro domovy automaticky vyhrazeny státní prostředky,“ doplňuje na závěr.