Mohlo by vás také zajímat: Jak mít hezké nohy do letních botiček nebo Nejlepší péče o nohy

Po zimě mají některé z nás problémy se ztvrdlými patami, popraskanými chodidly či vysušenými nárty na nohou. Mnohé ženy totiž v zimě péči o nohy zanedbávají. Důvod je jednoduchý – nohy jsou schované v kozačkách. Jenže pak je sundáme a zjistíme, že naše nožky rozhodně nejsou ukázkové. A navíc, boj s nedostatky nespraví ani jedna návštěva u pedikérky. Takže začínáme se pořádně připravovat na léto už teď. Chce to totiž pravidelnost. Nebojte se, s námi „zimní“ chyby snadno napravíte. Stačí jen trocha péče.

Zatvrdlá kůže musí pryč

Pedikúru si můžete dělat i doma. Stačí párkrát do týdne vyšetřit si navečer trochu času. A jak to provést? Připravte si lavor s teplou vodou a přidejte do něj malý hrneček mléka, koupelovou sůl a heřmánek. Namočte si do lavoru nožky a čtvrt hodiny jenom relaxujte. Tím změkčíte tvrdou kůži. Jako další fázi zvolte peeling nohou. Můžete si ho pořídit v drogerii nebo si jeden vyrobit doma. Potřebujete cukr, med a kapku olivového oleje. Nohy jím jemně obruste. Opláchněte a navrch použijte pemzu. Pak už stačí jenom osušit a namazat. Na finální péči pak použijte hydratační krém.

Kafe.cz radí:

  • Na nohy klidně naneste velkou viditelnou vrstvu krému či dokonce vazelíny. Pak si na zhruba 20 minut nasaďte bavlněné ponožky. Díky tomu zvětšíte a prodloužíte účinek krému.

Neopomínejte nehty

Nehty nestačí jen nalakovat. Musí být také upravené. Nehty upravte kleštičkami a nerovnosti zarovnejte pilníkem. Speciálním dřívkem zatlačte také kůžičku. Nikdy ji nestříhejte! Pokud nemáte v oblibě lakování nehtů, tak na něj určitě nezanevřete. Namísto barev třeba zvolte pěsticí a výživný bezbarvý lak.

Masírujte

Můžete to zkusit klidně doma samy, nebo si zajít do některého ze salónů, ve kterých se na nohy specializují. Já mohu z vlastní zkušenosti doporučit thajskou masáž nohou. Veškerá bolest nohou mizí a vy cítíte, že máte úplně nové nohy. Při této masáži se dočkáte péče o chodidla, ale také o lýtka a v menší míře o stehna. Není to masáž na sucho, masérky často používají speciální oleje. A to je velmi příjemné.

Kafe.cz říká:

  • Jakmile se pořádně oteplí, nejlepší masáží bude chůze naboso. Díky tomu prokrvíte celá chodidla a prospějete i celému organismu.

Nepoťte se

Ačkoli se nám to nesnadno přiznává, i nám se někdy potí chodidla a pak nepříjemně zapáchají. S tím je ale načase skoncovat před samotným létem. A jak na to? Používejte pravidelně spreje proti pocení, pomoci můžou i běžné antiperspiranty, ale také třeba Chytrá houba. Pocení zabráníte také nošením bavlněných ponožek a kvalitními botami. A někdy stačí jen párkrát nožky vyvětrat nebo osprchovat.

Tip Kafe.cz:

Zkuste rybičky!

  • Ještě jste o nich neslyšela? Je to hit posledních několika let. Stačí si najít jen nějaké centrum, kde se provádí tzv. Garra rufa aneb rybí pedikúra. Vaše nohy nejdříve připraví pedikérka pomocí neutralizujícího krému. Rybičky pak z vašich nohou po dobu 15 minut odstraňují zatvrdlou kůži a pak ji také vyhladí. A nebojte se, nebolí to. Pak se můžete ještě těšit na závěrečnou péči o nohy, jako je masáž, olejování, úprava nehtů a lakování.