Vlasy: Jeden měsíc, jeden centimetr

Víte, že vám denně vypadne přibližně sto vlasů, ale další vám opět vyraší? A když měsíc nepůjdete ke kadeřníkovi, povyroste vám vlas zhruba o jeden centimetr? Nebude to ale tolik znát, protože vlasy se různě lámou a třepí.

Řasy a obočí: Dvanáct milimetrů a dost!

Tušila jste, že řasy vyrostou maximálně do délky dvanácti milimetrů, a pak vypadnou? Denně tak přicházíme zhruba o dvě řasy, nebo dva chloupky z obočí. Nová řasa pak doroste zhruba za deset měsíců.

Nehty: 0,045 milimetru denně

Tak schválně – které nehty rostou rychleji, na rukou, anebo na nohou? Samozřejmě že ty na rukou... Odrostou vám za zhruba pět až sedm měsíců, zatímco nehty na nohou za osm až dvanáct měsíců. Nehtová „rychlost“ je přitom 0,045 milimetru za den.

Kůže: Nosíme jí dvacet kilo

Pokud máte příliš bujnou představivost, raději dál nečtěte. Kůže je největším orgánem těla, a kdybyste ji i s podkožím strhla a zvážila, měla by až dvacet kilogramů. I plocha by byla úctyhodná, až dva metry čtvereční. Nejtenčí kůže je přitom ta na očním víčku – má pouhých 0,1 mm. Nejtlustší kůže (0,4 mm) je naopak na ploskách nohou.

Chloupky: O milimetr blíže k opičce

Neberte ten nadtitulek doslova. Denně vám sice přibude jeden milimetr ochlupení, ale do opičky budete mít vždycky daleko – podobné penzum chloupků vám totiž samo vypadne. Chloupky dorůstají délky maximálně tří centimetrů, pak se jejich růst zastaví.