VELIKÁNI FILMU

Pedro Almodóvar: Rozervaná objetí, ČT 1, 18. 5. 2012, 22:10

Tři roky po úspěchu snímku Volver se španělský scenárista a režisér Pedro Almodóvar vrátil se snímkem, ve kterém hlavní ženskou roli znovu nabídl své múze Penélope Cruzové. Snímek je natočen ve stylu hollywoodských filmů 50. let minulého století, nese ovšem pečeť Almodóvarova stylu: barevnost a prolínání žánrů. V hlavním příběhu se tak mísí žánr thrilleru a červené knihovny, v sekvencích nedokončeného Blancova filmu Dívky a kufry Almodóvar ovšem propašuje do filmu i crazy komedii, odkazující na jeho první divácky úspěšný film Ženy na pokraji nervového zhroucení. Tento sebereflexivní odkaz z Rozervaných objetí dělá především poctu kinematografii, filmařům a touze vyprávět.

DRAMA

Žít po svém, ČT 1, 19. 5. 2012, 21:15

Švédský režisér Lasse Hallström, jenž se v USA prosadil oceňovanými snímky Co žere Gilberta Grapea, Pravidla moštárny a Čokoláda, i tentokrát potvrdil svou pozici experta na dojemná melodramata. Snímek v hlavních rolích s Jennifer Lopezovou, Robertem Redfordem a Morganem Freemanem se citlivě zabývá motivy léty utužovaného hněvu a bolesti, ale také potřeby jejich překonání nesnadným odpuštěním a smířením.

HOROR

Stáhni mě do pekla, ČT 1, 19. 5. 2012, 23:05

Mladá bankovní úřednice má kromě krásného zevnějšku i přítele z lepší rodiny, takže budoucnost se jí rýsuje v těch nejlepších barvách. Jednoho dne ji ale prokleje čarodějnice a přivolá na ni pekelného démona Lamiu. Nešťastné dívce zbývají tři dny života, během nichž ji bude Lamia děsit, než si ji odnese do pekelných hlubin. Je jen několik málo způsobů, jak se démona zbavit...Zvládne to?

ČESKÝ FILM

Společnice, ČT 1, 20. 5. 2012, 22:00

Původní televizní film vypráví příběh dvou žen a jednoho muže ze současné Prahy. Hana se celý život věnovala zahradám. Projektovala je, osazovala, žila jimi. Nyní je už stará, nemocná, špatně se pohybuje a má pocit, že její život se uzavírá. Hana není ukňouraná chudinka, je to realistická žena se smyslem pro humor, která ještě dokáže prohnat i svého dospělého syna. Vidí však celkem jasně, že už ji v životě nic zajímavého nečeká. Ale opak je pravdou. Do Hanina života vstoupí mladá dívka v sešmajdaných teniskách a její život se změní. Scénář Anny Vovsové poskytl jedinečnou hereckou příležitost Jaroslavě Adamové a Tatianě Vilhelmové v hlavních rolích.

ŽIVOTOPIS

Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové, TV Nova, 20. 5. 2012, 1:00

Smyšlený životopis slavné fotografky Diane Arbusové, která se proslavila portréty lidí, žijících na okraji společnosti. Pozoruhodné herecké výkony ve filmu předvádí hlavní dvojice, a to Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. Pro některé je to film s velmi zvláštní atmosférou skrývající jeden z nejhezčích milostných příběhů, který ale není mezi lidmi tolik známý. Film není určen širokým masám lidí, ale třeba zrovna vám se zalíbí tak, že to nebude naposledy, co ho uvidíte.