Sázejte a přesazujte

V říjnu ještě můžete sázet nové stromky, určitě ale ne do nepřipravené půdy. Jáma, kterou pro mladý stromek vyhloubíte, by měla mít nejméně půl metru. Pod kořeny nejdříve uložte kompost.

Nezapomeňte zalévat

Rostliny a keře, které jsou venku, potřebují stále vláhu. Pokud již dlouho nepršelo, zalévejte také vřesy a jehličnany. Květiny, které zůstaly ještě venku, například listopadky nebo fuchsie, přikryjte na noc starými novinami, netkanou textilií nebo jutovými pytli. Nespálí je mráz a vydrží déle kvést.

Namnožte pelargónie

Je vhodná doba pro namnožení pelargónií řízkováním. Nenechte zakořenit řízky ve vodě, ale hned je zapíchněte do substrátu pro výsadbu a uložte do tepla. Během měsíce pak zakoření.

Ochraňte hrách a fazole

Semena hrachu a fazolí nechte po sklizni uložená dva dny v mrazničce. Zrnokaz, který je mohl napadnout, nepřežije nízké teploty.

Listopad – rytí, hnojení, mulčování

V listopadovém období je vhodné zahradu ještě zrýt a půdu pohnojit, aby byla připravená na jaro. Suché, spadané listí použijte pro mulčování. Podestelte jím půdu pod keři a rostlinami. Nastýlka půdy kolem rostlin a dřevin totiž zabraňuje růstu plevelů, v zimě pak chrání kořeny před mrazem a v létě půdu před vyschnutím. Jako mulč se používá kůra stromů, posekaná tráva, rozdrcené větve, ale v zahradnictví je možné koupit i speciální netkané textilie, které propouštějí vodu i vzduch ke kořenům.

Pozor na nízké teploty

Skalku před mrazy ochráníte vrstvou chvojí. Dokud mráz nespálí listopadky, můžete je nechat na záhonech. Stále je také možné vysazovat růže.

Co s rostlinami v interiéru

Pokojové rostliny postříkejte proti třásněnkám a přes zimu zvlhčujte vzduch v místnostech. Chcete-li udržet azalky, aby kvetly co nejdéle, teplota v místnosti by neměla překročit dvacet stupňů a květináč nesmí vysychat. Citrusy, ibišky, kaktusy a další rostliny, které potřebují zimní klid, přemístěte tam, kde se netopí, ale teplota by neměla klesnout pod deset stupňů a přesáhnout osmnáct stupňů.

Inspirativní video pro jazykově zdatné Kafařky

Zdroj: Youtube