V srpnu 1995 zasáhl Portoriko silný cyklón a zanechal po sobě zdevastovanou krajinu, desetitisíce lidí bez střechy nad hlavou a také první hrůzné zprávy o stvůře jménem chupacabra.

„Nevíme, kdy a jak se zrodila, ale je jisté, že podle záznamů v tomto už tak příšerném období začala útočit na farmy. V letech 1995 až 1999 měla na svědomí přes dva tisíce úmrtí zvířat: zabíjela králíky, slepice, ale dokonce také koně a krávy,“ vypráví Gustavo Rodriguez z městečka Canovas, jenž monstrum při jeho řádění dokonce zahlédl.

„Chupacabra byl vysoký asi jeden a půl metru a působil skutečně děsivě. Tělo měl porostlé tmavě hnědou srstí, hlavu kulatou s černýma očima mandlového tvaru, útlou čelist a malá ústa. Jeho obličej byl tmavě šedý, zbytek těla se měnil od purpurové přes hnědou po žlutou. Svým způsobem připomínal člověka a trochu netopýra, protože měl tenká, ale poměrně velká křídla,“ popisuje Gustavo Rodriguez.

Našlo se mnoho dalších svědků, kteří v nočních hodinách slyšeli podivné skřeky. Dokonce viděli siluetu plížící se bytosti – a vždy uváděli, že disponovala křídly!

My tu stvůru dostaneme!

Panika rostla, a tak starosta Canovas, kde chupacabra především řádil, předloni uložil veliteli místní posádky civilní obrany Josému Sotovi, aby tomu učinil přítrž. Major se s několika po uši vyzbrojenými muži vydal na místo známé jako El Yunque, kde se tvor ukazoval nejčastěji.

Ten však byl natolik inteligentní, že kdykoli hlídku zahlédl, zmizel. Po měsících, když už toho Sotova garda měla skutečně dost, se ukázal – muži po něm vystřelili, ale najednou se vznesl a frnkl jim… Od té doby chupacabra „cestuje“ po Portoriku, avšak někteří lidé tvrdí, že ho prokazatelně zahlédli v americkém Miami a jinde na světě.

Badatelé specializující se na tuto problematiku se shodují v tom, že existují tři hlavní hypotézy původu obávané kreatury:

  1. Je to výsledek uměle geneticky stvořených biologických organismů, které původně směřovaly k vojenským účelům a vymkly se kontrole (kousek od Cabras stojí utajovaná vojenská základna USA).
  2. Jde o jeden z druhů zvířat, jež se zcela přirozeně vyvinula na Zemi, ale doposud nejsou oficiální vědou zmapována.
  3. Souvisí s UFO, o jejichž výskytu informují lidé žijící kolem El Yunque, kde fantom stále zabíjí nejvíc. Kdykoli se zde objeví, domorodci hlásí, že na obloze spatřili podivné světelné objekty.

Která hypotéza je pravdivá (a zda vůbec), dnes zjišťují stovky záhadologů, kteří chtějí tento kryptozoologický fenomén rozluštit. Zatím k ní však nikdo nenašel správný klíč a monstrum řádí dál…