Diskutujte: Máte doma mlýnek na kávu? Pamatujete si, jakou kávu pila vaše babička nebo maminka?

Kávové třešně se sklízejí většinou ručně do košů, které se převážejí pomocí mul, džípů nebo nákladních aut do míst dalšího zpracování, tzv. Benefitos. Strojová sklizeň se sice někde také praktikuje, ale příliš se nevyplácí. Ničí kávovníky a také následné třídění je složitější. Sklizená zrna se nedají dlouho skladovat, a proto se okamžitě zpracovávají přímo v zemi, kde se káva pěstuje.

Tam, kde neprší

V zemích beze srážek, například v Brazílii, se tradičně sklizené kávové třešně rozprostřou venku a za pravidelného obracení se suší na tropickém slunci tak dlouho, až se zrna dají snadno vyjmout z dužniny, pergamenové slupky a pokud možno i stříbrné slupky, což trvá asi 4 týdny. Po celou dobu je třeba třešně chránit před deštěm a výkyvy teplot. Tuto kávu odborníci označují jako „nepranou“. Znakem neprané kávy je tmavý zářez na kávovém zrnu v zeleném, tedy nepraženém stavu.

Tam, kde prší

Tato metoda sušení není vhodná pro země, kde celý rok prší. Zde se používá takzvaná mokrá metoda: speciální stroje, zvané pulpovače, nejprve oddělí roztříděné, zralé plody na dužninu a zrna. Aby se odstranily zbytky slupek a dužniny, leží pak zrna 36 hodin ve vodě ve fermentačních nádržích. Vlastní rostlinné fermenty přitom zkapalňují zbytky dužniny, takže se následně v propíracích žlabech dají snadno z povrchu vypláchnout. Fermentační procesy dají navíc rozvinout bohatšímu chuťovému spektru kávy. Poté se káva suší v sušárnách. Takto zpracovaná káva se nazývá „praná“ a pozná se podle světlých, bílo-žlutých zářezů na zrnu. Je zpravidla dražší než káva zpracovaná suchou metodou, protože proces zpracování je nákladnější a náročnější.

Na dalekou cestu

Po suchém i mokrém zpracování se zrnka přeberou podle velikosti a barvy. Přebraná zrna rovnoměrné kvality se naplní do jutových nebo konopných pytlů (žoků) o hmotnosti 60,5 kg, 70 kg nebo 80 kg a naloží se na lodě. Okolo poloviny exportované kávy odebírají obchodníci z Evropy, asi 40 % jde do Severní Ameriky.

Víte, že:

Někteří pěstitelé sklízejí kávové třešně i strojově, zejména na rovinatějších plantážích. Sběr je rychlejší, ale poškozuje kávovníky a i následné třídění je náročnější – je třeba oddělit zralé kávové třešně od nezralých, od listí a zbytků větviček. Tchibo používá pro své výrobky výhradně ručně sbírané kávové třešně. Tento způsob je pracnější a zdlouhavější, ale odměnou jsou kvalitní, rovnoměrně zralé kávové třešně. Ruční sběr je navíc šetrnější vůči životnímu prostředí.

Otázka:

Jak probíhá sběr kávy Tchibo?

((bean:1:39)) a) Ručně

b) Strojově

Vyhlášení výherců první etapy soutěže Tchibo

  • Uvádíme zde přezdívky prvních dvaceti z vás, kteří kávová zrnka ukrytá v článcích na Kafe.cz nasbírali nejrychleji

dandyD, sarka13, listicka22, ladomerska vieska, hrahy, amitka, Marci55, jessynka, terezek
Hanula15, bokul, Sametka1981, ivetinkav, jajda69, kejt, Gabrousek, nenulda, beruska2, terdule, poiuzhn