Kompostování se už netýká pouze zahrádkářů, ale začíná se objevovat i ve městech. Stále častěji pěstujeme čerstvé bylinky v truhlíku na balkoně či na terase.

Proč k tomu nevyužít slupky ze zeleniny, kávovou sedlinu nebo čajové sáčky, které jinak vyhazujeme do popelnic? Až 40 % odpadků tvoří bioodpad.

Jestliže se rozhodneme kompostovat v domácích podmínkách, získáme skvělé hnojivo pro pokojové rostliny, ale také pro bylinky a listovou zeleninu.

Kompost pro bylinky

Kompostéry, v nichž kalifornské žížaly požírají rostlinné zbytky a mění je v úrodnou zem, využívají také v jedné pražské restauraci. „V nabídce máme hodně čerstvé zeleniny, a proto máme hodně odřezků z kuchyně, které nám bylo líto vyhazovat,“ vysvětluje zakladatel zdravého fastfoodu Famagusta Jakub Hnidák.

„Prakticky jsme nevěděli, do čeho jdeme, ale dnes využijeme všechen bioodpad k tomu, abychom si vypěstovali čerstvé bylinky, které opět zpracujeme při přípravě jídel.“

S realizací projektu mu pomohly zakladatelky společensky prospěšného podniku KOKOZA Lucie Lankašová a Kristina Řešátková:

„Na celý proces pravidelně dohlížíme a chodíme kontrolovat stav vermikompostéru. Ten v žádném případě nezapáchá a žížaly z něj nikam neutíkají. Speciální kompostér je možné umístit v zázemí restaurace, na balkoně, terase nebo přímo v bytě.“

Zájem o využití bioodpadu roste, proto se KOKOZA rozhodla ve spolupráci s designérem Martinem Žampachem uvést na trh dřevěné vermikompostéry vlastní výroby. Jsou nejen funkční, ale lze je snadno zaměnit s kusem nábytku.