Každý člověk si přeje žít v souladu se sebou samým i s prostředím, které jej obklopuje. Dnešní doba ovšem v mnoha oblastech života klade stále vyšší fyzické i psychické nároky, a tak stále více lidí trpí tělesným i psychickým napětím, jehož projevem je stres, nervozita, nespavost, a to vše má svůj dopad i na pohybový aparát.

Uvolníte napětí a zklidníte mysl

Jóga přináší ucelený systém fyzických, dechových, relaxačních a meditačních technik a jejím cílem je pomoci člověku získat a zlepšit tělesné i duševní zdraví a dosáhnout harmonie.

Ať už si vyberete kteroukoliv z variant jógy – nejznámější jsou asi aštanjóga, vinyasa, powerjóga či jóga pro těhotné gravidjóga – vezměte jed na to, že tam necháte veškeré starosti. Uklidňující hudba, tlumený hlas cvičitelky, soustředění se na vlastní dech. Uvolníte napětí, zklidníte mysl. Teď máte prostor na to věnovat se jen svému tělu, dechu a vyprázdnění mysli. Kromě toho díky jednotlivým cvikům rozvíjíte sílu a pružnost.

Jóga – snaha poznat sama sebe

Přestože jóga se vám může na první pohled zdát jako pohodové cvičení, nenechte se mýlit, i tady se jako úplný začátečník zadýcháte, ale nakonec vám pravidelné návštěvy lekcí pomohou vybudovat si kondici a třeba i zhubnout.

Nicméně byste jógu neměli volit jako hlavní prostředek k dosažení vysněné postavy. Přestože to je fyzické cvičení, je jóga především přístupem k životu. Jóga vám v první řadě pomůže přehodnotit své priority a stát se vyrovnanějším a klidnějším člověkem.

Studium jógy neznamená pouze cvičení těla, dechu a mysli. Je to i o tom, jak se chovat, jak myslet, co jíst – jóga zahrnuje kompletně všechny stránky života, učí, jak ovládat životní energii, své tělo, mysl a emoce. Snaží se, abychom poznali sami sebe.

Která jóga je pro vás ta pravá?

Čtyřmi základní typy jógy jsou Bhaktijóga, Džňánajóga, Karmajóga a Rádžajóga, jež staví spíš na filozofii a náboženství. Nicméně vy spíš narazíte na jiné, nepatří sice mezi klasické cesty jógy, jedná se více o fyzické cvičení, přizpůsobené západní společnosti.

Aštangajóga

Plynule, v souladu s dechem přecházíte z jedné pozice do druhé a díky tomu probouzíte vnitřní oheň a energie tak lépe proudí. Je fyzicky náročnější a vyžaduje pravidelnou praxi.

Bikramjóga

Cvičí se v místnosti vyhřáté na 42 °C, jejím přínosem je to, že tělo při cvičení v horku snáze vyplavuje toxiny a čistí se.

Gravidjóga

Jóga pro těhotné. Doporučuje se cvičit až ve druhém a třetím trimestru, je pomalá a klidná, uvolňuje tělo a připravuje ho na porod, velký důraz je kladen na správné dýchání.

Integrální jóga

Vychází z tradiční jógy a velkou pozornost tak vedle tělesného cvičení věnuje i mentálním technikám. Nový pojem vznikl prakticky jen ve snaze odlišit tradiční pojetí jógy od těch moderních.

Jóga v denním životě

Komplexní systém vycházející z jógové tradice a přizpůsobený moderní společnosti, zaměřuje se jak na tělo (cvičení ásan, očistné techniky), tak i na mysl a ducha. Skládá se z osmi cvičebních dílů, které postupně prohlubují schopnosti a uvědomění člověka.

Powerjóga

Velmi rozšířený styl, dynamická forma, v zásadě je to jednodušší varianta aštangajógy. Obecně je ale powerjóga více zaměřená na fyzické cvičení a blíží se tak spíše stylům, jako je aerobic.

Vinyasa flow jóga

Vinyasa znamená pohyb sladěný s dechem, jedná se stejně jako v případě aštangajógy nebo powerjógy o dynamické cvičení. Základem je většinou pozdrav slunci, do kterého se vkládají další pozice z klasické jógy. Vinyasa flow jóga klade větší důraz na dýchání a na samou podstatu jógy.

Pusťte se do cvičení jógy z pohodlí obýváku! Stačí si jen najít správné video na Kondice.cz, nachystat si něco k pití a pustit se do cvičení!