Přemýšlíte každé ráno nad tím, jak je možné, že ta vráska na čele je ještě o něco hlubší, a zoufáte si nad svými vypadávajícími vlasy s roztřepenými konečky? Chcete zpět tu energii a svěžest? Kafe.cz vám přináší několik tipů, jak o několik let omládnout. A opravdu není potřeba objednávat se na chirurgické zákroky. Stačí jen kvalitní péče a zdravý životní styl a máte vyhráno.

Co je vlastně proces stárnutí?

Kolem třicátého roku života se začínají na obličeji objevovat první drobné a jemné vrásky. Za to zčásti může gravitace a zčásti ochabování tkání pokožky a ztráta svalového tonusu. Naše pokožka je rok od roku vysušenější a tenčí, navíc také není tak pevná, zahuštěná a pružná. A tak vznikají vrásky a nejen ty, ale také pigmentové skvrny či ztráta elasticity.

Desatero „mládnoucích“ tipů:

  1. Nečekejte, až se příznaky stárnutí projeví. Pečujte o pleť od mládí. Už máte nějaké vrásky? Pak nezoufejte a začněte. Lepší pozdě, nežli později.
  2. Používejte přípravky určené přímo pro váš věk...starší pleť potřebuje mnohem komplexnější péči než pleť v mladém věku.
  3. Dejte pleti vše, co potřebuje: hydratujte, dodejte jí kolagen, antioxidanty a látky udržující pružnost pleti.
  4. Pečujte o pleť…ve vyšším věku volte denní i noční péči.
  5. Dopřávejte si zdravou a pravidelnou stravu…nejlepší je tzv. středomořská dieta, tedy strava bohatá na omega mastné kyseliny z ryb, zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a hlavně olivový olej.
  6. Oddávejte se sportu.
  7. Pohybujte se na čerstvém vzduchu…využívejte každé volné příležitosti.
  8. Relaxujte a odpočívejte.
  9. Pleti udělá dobře masáž, oční jóga nebo pleťové masky.
  10. Užívejte si života a smějte se.

Nestárnoucí obličej

Naše tvář je naše vizitka a dá se z ní vyčíst vše o nás samotných. Proto je potřeba o ni správně pečovat. Každodenní pravidelná starost totiž dokáže chod času na chvíli zastavit nebo alespoň zpomalit.

Tip Kafe.cz:

  • Na různých stránkách na internetu můžete objevit programy, které na základě fotografií odhadnou, jak bude vaše tvář vypadat třeba za 10 let. Takové programy mají také na některých estetických klinikách, kde navíc zohledňují zlozvyky, životní styl, stravu a tak podobně. Když už si nevíte rady, rozhodně se vyplatí alespoň se na sebe podívat.

Prvním a nejzákladnějším krokem k potlačení vrásek je hydratační krém a krém s obsahem kyseliny hyaluronové. Máte-li suchou kůži, téměř zdvojnásobujete riziko předčasného stárnutí pleti. Také za každých okolností používejte opalovací krém s SPF faktorem. A to jak v zimě, tak v létě, u vody i na procházce ve městě. Dbejte take na správné pH kůže. Zásaditější pH kůže způsobuje snadnější změny na pokožce. Tomu můžete zabránit třeba tak, že se vyhnete používání zásaditých mýdel na obličej.

Mladé vlasy

Barva na vlasy zakryje šediny, ale také dodá šmrnc celému našemu looku. Proto je dobré zvolit takovou, která omladí náš celkový vzhled. Proč myslíte, že má většina hvězd světlé a lesklé vlasy, nejčastěji v odstínu champagne? Jakou barvu byste tedy měla zvolit právě vy? Zatímco příliš tmavé odstíny zvýrazňují linky a skvrny v obličeji více, blond odstíny na druhou stranu zase nevypadají tak leskle a mladistvě. Chce to tedy něco od obou, ani blond, ani hnědá, ale kombinace obou.

Kafe.cz říká:

  • V pozdějším věku se vyplatí investovat do kadeřníka a nechat se hýčkat. Výrobky, které používají, jsou kvalitní a profesionál přesně ví, jaká barva vám bude slušet a jak pečovat zrovna o vaše vlasy, nemluvě o skvělém mladistvém střihu. I střih vlasů dokáže čas obrátit na vaši stranu.

Nejen váš obličej potřebuje masky, ale také vlasy. Několikrát ročně jim dopřejte regenerační zábaly, používejte kvalitní šampóny, kondicionéry a pokud vlasy často fénujete nebo žehlíte, volte také péči, která chrání vlasy před poškozením teplem.

A co dál?

Sportujte!

  • Vhodné je posilování kombinované s kardio cvičením (třeba spinning). Kardio cvičení totiž podporuje srdce, funkci ledvin a jater a to je výhodné právě v boji proti stárnutí celého těla. Stejně tak má pozitivní vliv na lymfatický systém, a proto se snadno zbavíte třeba oteklých nohou.

Hydratujte zevnitř!

  • Hebkou a mladou pokožku získáte také správným pitným režimem (více o něm najdete zde). Kromě pití osmi sklenic vody denně jezte také potraviny bohaté na vodu, třeba okurky nebo hroznové víno.

Poslední krok!

  • Pravidelně pleť čistěte, dopřávejte si 1-2x týdně peeling, používejte hydratační krémy na celé tělo, nohy ošetřujte přípravkem proti celulitidě a koukejte se do budoucnosti. Jen spokojená dáma uvnitř vypadá bezchybně na povrchu.

Jak bojujete proti stárnutí vy?