Až 6 % dívek trpí na konci puberty mentální anorexií. Na dvanáct nemocných dívek a žen připadá jeden nemocný muž. A čísla stále narůstají! Poruchou příjmu potravy bývají postižené zejména dívky a mladé ženy ve věku 14 až 18 let, které se považují za tlusté a jedí stále méně a méně. Často přitom ztrácejí více než čtvrtinu své původní váhy. Obvykle vše začíná jako reakce na nějakou životní situaci nebo událost, se kterou se člověk nedokáže vypořádat, například výroky o jeho tělesných proporcích, rozvod rodičů, úmrtí nebo nemoc v rodině, trauma v sexuální oblasti apod.

Spouštěčem může být i nemoc

„Anorexie může být i následkem běžného tělesného onemocnění jako jsou různé virózy a průjmy. Pacientovi se zalíbí váhový úbytek po doporučené dietě nebo nemoci a pokračuje sám dietou. Postupně omezí sladkosti, tučná jídla, někdy i tekutiny, začne cvičit a pomalá redukce stravy vede k výraznému úbytku na váze,“ upozorňuje MUDr. Jana Šplíchalová, primářka dětské psychiatrie ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Pro anorexii je charakteristické úmyslné snižování hmotnosti vyvolané ubíráním příjmu tekutin a potravy, dietami, zvyšováním energetického výdeje (cvičení), ale i vyprovokovaným zvracením, průjmy, nebo užívání anorektik a diuretik.

Nebezpečný internet

Poslední dobou se ve spojení s anorexií vyskytuje i mnoho takzvaných »pro ana« blogů. Tato komunita je poměrně nebezpečná, dívky (nejčastěji) na těchto stránkách získávají podporu a pocit, že dělají správnou věc. Zakládají si svůj web, ve kterém píší své »pokroky« v cestě za anorexií. Častá hesla jsou například „Anorexie není nemoc, ale životní styl“, „Raději budu mrtvá, než tlustá“. „Průvodním znakem onemocnění je porucha tělového schématu. Žena i přes extrémní vyhublost má stále pocit, že je silná, a proto musí držet dietu. Dívky mají velmi často strach z toho, že pokud by alespoň trochu přibraly, váha se nezastaví a začnou být obézní,“ dodává dětská psychiatrička Jana Šplíchalová z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

S anorexií souvisí i bulimie

Tato porucha může u žen dosáhnout až úplné ztráty menstruace, u mužů ztráty sexuálního zájmu. Začátek onemocnění před pubertou vede k jejímu opoždění nebo zastavení a k dokončení puberty dochází po uzdravení. Vše se může vyvíjet pomalu a přetrvávat celé roky. Často s anorexií souvisí i bulimie. „Asi 50 % pacientek má v anamnéze krátké episody plně vyjádřené nebo skryté mentální anorexie. Mentální bulimie je charakterizována opakovanými záchvaty přejídání velkým množstvím kalorické stravy a přehnanou patologickou kontrolou tělesné váhy a stálou touhou po štíhlosti,“ uvádí doktorka Šplíchalová z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Bulimie – přejídání a zvracení

Bulimie má s anorexií velmi těsný vztah – velmi často jedna z těchto nemocí vede k druhé či dojde k jejich koexistenci. Projevuje se neustálým zabýváním se jídlem, neodolatelnou touhou po jídle a záchvaty přejídání s konzumací velkých dávek jídla během krátké doby. Následují velké pocity viny ze selhání a depresivní prožitky. Pocity viny nejčastěji řeší tím, že si vyvolají zvracení. „Nejběžnější způsob zvracení je vyvolán prsty, nebo nějakým předmětem. Zpočátku je zvracení nesnadné, postupně se může stát i spontánní. Pacientky pak zvrací několikrát za den, aniž by si to přály. Hmotnost různě kolísá. Postupně se rozvine typický kruh, kde na počátku je náhlý záchvat hladu s přejedením, potom pocity viny, které vedou ke zvracení. Následuje pocit opětovného selhání a po určité době znovu přejedení. V některých případech dívky nezvrací, ale zneužívají projímadla, nebo hodně cvičí,“ vysvětluje doktorka Jana Šplíchalová, primářka dětské psychiatrie ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze.

Důležité je přijít včas

Poruchy příjmu potravy jsou závažné psychosomatické poruchy, které významně zasahují do oblasti psychické a tělesné. Mohou negativně ovlivnit vývoj osobnosti až do dospělosti. Včasné a správné rozpoznání poruchy a její léčba mohou pozitivně ovlivnit celoživotní zdravotní stav. Anorexie a bulimie se dle pokročilosti léčí buď ambulantně, nebo dlouhodobější hospitalizací. Léčba musí být komplexní a zahrnuje individuální a skupinovou terapii i medikaci.

Kafe.cz zjistilo: Jak poznáte, že dítě trpí anorexií?

  • Neustále odmítá jídlo.
  • Snaží se jídlo odnést bokem, například do svého pokoje, místo, aby jej snědlo, je vyhodí.
  • Několikrát denně se váží a neustále se pozoruje v zrcadle.
  • Hubne a nevypadá zdravě.
  • Hodně (až přehnaně) cvičí.

Kam se obrátit? Veškeré kontakty a další informace o anorexii a bulimii najdete zde: www.pppinfo.cz