Podle odborníků existuje několik zásad, které je dobré dodržet, aby se váš dům nestal nevítaným cílem pro prázdninové zloděje. V první řadě se vyplatí nemluvit o tom, kdy a kam se na dovolenou chystáte, před cizími lidmi. Stejně tak je potřeba zajistit pravidelné vybírání schránky a svěřit klíč někomu známému. Ten by měl také občas otevřít okna a zapnout televizi či rádio. Pokud je to pro vás nereálné, pořiďte si alespoň některý z přístrojů s naprogramovaným spínačem, který světlo, anebo televizi, v daný čas spustí.

Zkontrolujte dveře i okna

Zlodějům usnadníte práci, pokud pečlivě nezkontrolujte, zda jsou okna a dveře zavřená. Dveře vždy zamykejte na dva západy a nezapomeňte také na balkónové dveře. I tady však platí, že všeho moc škodí, a tak dům nezabedňujte příliš nápadně. Není dobré, když je na první pohled jasné, že je momentálně zcela opuštěný.

Investujte do zabezpečení

Možností, jak svůj majetek ochránit před zloději, je ale více. Záleží na tom, kolik chcete, anebo můžete investovat. Prvním správným krokem je vyměnit cylindrickou vložku za novou, nejlépe třetí či čtvrté bezpečnostní třídy, nebo si rovnou pořídit bezpečnostní dveře. Pokud bydlíte v přízemí a bojíte se nevítané návštěvy okny, opatřete je mřížemi. Službu vám udělají i bezpečnostní fólie na oknech či venkovní rolety.

Hlídač, nebo agentura?

Další a stále populárnější možností, jak dům zabezpečit, je pořídit si elektronického hlídače, alarm, nejlépe připojený na hlídací agenturu, anebo si rovnou zařídit hlídání agenturou.

Kafe.cz zjistilo: Na kolik vás to vyjde?

  • Na běžný byt pořídíte bezpečnostní systém do 20 tisíc korun včetně montáže. Na rodinný domek počítejte s cenou asi o polovinu vyšší.
  • Rodinný rozpočet nezruinuje ani hlídací služba. Dnes stojí do 500 Kč měsíčně. Existuje i nabídka hlídání na půl roku zdarma na zkoušku. Poté se rozhodnete, zda ji chcete platit. Více informací najdete na adrese www.hlidanizdarma.cz.

Vyzkoušejte GSM komunikátor

Vedle elektronických hlídačů jsou velmi oblíbené tzv. GSM komunikátory. Jedná se vlastně o speciální mobily připojené k ústředně bezpečnostního systému. Sledují, co se v ní děje a posílají majiteli na mobil informace, třeba při poplachu. Můžete je ovládat i zdálky – stačí zavolat, anebo poslat SMS a můžete předtím, než dojedete domů, třeba zapnout topení, anebo vytáhnout žaluzie. Pořídíte již za 4 000 Kč.

Kafe.cz zjistilo:

  • Podle statistik Ministerstva vnitra, uveřejněných v časopisu GRAND Bydlení, jsou ze 48 % zneužívány pro násilné vniknutí do bytu dveře a z 37 % okna.
  • Lidé, kteří se stali obětí vloupání, v 70 % utrpí duševní otřes, 88 % z nich se obává recidivy a velká většina trpí pocitem strachu ve vlastním domě.
  • Hrubé, náhlé a hlavně načekané narušení osobního prostoru člověka může u citlivých jedinců vést ke zvýšené úzkosti, napětí, nutkání kontrolovat prostředí, poruchám spánku a ke ztrátě důvěry v ostatní. U náchylných osob tato událost může nastartovat rozvoj úzkostné poruchy.
  • Statistiky Policejního prezidia ČR uvádějí, že v roce 2008 bylo zjištěno 4 634 vloupání do rodinných domů a 4 474 vloupání do bytů.
  • Nejvíce ohroženy jsou víkendové chaty; v roce 2008 bylo zjištěno 5 068 vloupání do těchto objektů.

Kafe.cz zjistilo: Největší smolaři mezi zloději!

  • Mimořádnou smůlu měl jistý švýcarský zloděj, který vyloupil obchod se smíšeným zbožím. Při odchodu mu posuvné dveře přiskříply krk a nohu. Znehybněnému nenechavci nezbylo nic jiného, než počkat na policii přímo na místě činu.
  • Američtí policisté si ušetřili práci na vyšetřovaní bankovní loupeže v místní bance. Lupič Albert Perkins totiž ráno přišel do banky, ženě u pokladny podal igelitovou tašku a se slovy, že jde o přepadení, požádal o stodolarové bankovky. Z banky odešel s taškou peněz, ale bez peněženky, kterou zapomněl na pultu vedle pokladny.
  • Americký mladík Harry Jackson byl ve vězení za krádež, ale zřejmě mu došly cigarety. A tak dostal nápad, že vykrade obchod vedle věznice a zase se rychle vrátí do cely. Skutečně se mu povedlo zmizet při vycházce na dvorku, sešplhat po zdi a ukrást 14 kartonů cigaret. Když se snažil dostat zpět, byl však zatčen.