Kožní lékařka MUDr. Ivona Kosová radí:

Základem dobrého léčení a vyléčení ekzémů je vhodné popřemýšlet, kdy se projevy objevily, co jim předcházelo. Byla to nějaká infekce, chřipka, stres? Vyčerpání, hádka, úlek? Na první pohled možná situace, které spolu nijak nesouvisí, ale opravdu jen na první pohled.

U ekzémů je velmi časté, že se zhorší po jiném virovém či bakteriálním onemocnění, po prožitém stresu. Myslím, že to neplatí jen pro ekzémy. K léčbě je pak vhodné ošetřit fyzické tělo - kůži - lokální terapií. A pro zdárné léčení a úplné vyléčení je někdy potřebné i ošetřit svoji psychiku, svoji duši. Takto celostně by se na nemoc mělo pohlížet. Objevil se vám ekzém? Evidentně potlačujete myšlenky. Dodejte si odvahu a řekněte naplno, co si myslíte! Emocionální stav je klíčem ke zdraví.

Pokud někoho trápí ekzém dlouhodobě od narození, není terapie snadná. Problémem u ekzémů je nedostatečné udržení hydratace kůže, která je pak suchá, svědí a je náchylná k infekcím. Někdy i omývání vodou je pro ni nepříjemné. Proto je vhodná dostatečná zevní hydratace a šetrné mytí kůže, většina sprchových gelů kůži opět vysuší, smývá ochranný kožní film. Je možné použít zvláště výživný a výjimečně hydratační balzám s unikátním složením Skinanim - jak noční, tak denní variantu a dle aktuálního stavu kombinovat – a to i u dětí. Díky zlepšení stavu postižené pokožky už po pár dnech používání se brzy dostavuje i zlepšení emoční nerovnováhy.

Vliv stravy je také veliký. Protože správně fungující zažívací systém je velmi důležitý pro očistu těla a příjem nutných živin, je to i velký imunní systém. S tím souvisí i dostatek tekutin. Celkově naše vnitřní prostředí a jeho pH má vliv na všechny procesy v našem těle. Většinou jsme velmi překyselení, především bílé cukry, bílá mouka, uzeniny, ale také i stres – to vše vytváří naši vnitřní kyselost, která se pak odráží i do našich nálad… Kyselé pH je vhodné prostředí pro rozvoj nemocí a zánětů.

Samozřejmě by neměla chybět terapie, která půjde více po příčinách nemoci. Zde je již prostor pro psychosomatické léčebné techniky.