Diskutujte: Jaká je vaše nejoblíbenější cyklostezka?

A my vám tentokrát doporučujeme cyklistický výlet po Mlynářské stezce, při které si nejen zasportujete, odreagujete se od ruchu města, ale také se dozvíte spoustu zajímavostí a něco z historie řemesla mlynářského v české zemi.

Cyklostezka plná zážitků

Mlynářská stezka je dlouhá necelých 185 km a propojuje území dvou krajů. Nelekejte se však, že byste ji museli sjet celou. Záleží jen na vás, jaký úsek si vyberete. A věřte, že každá část má něco do sebe. Nějaký ten hrad či jinou památku. Strašidelný zámek, westernové městečko... Možností na výběr je opravdu hodně.

Odkud kam

Začátek trasy naleznete v Novém městě na Moravě. Stezka protíná celkem šest měst a jejich okolí na Vysočině (Nové město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí, Náměšť nad Oslavou, Třebíč) a dvě města Jihomoravského kraje (Moravský Krumlov, Znojmo).

Cílovým bodem je hraniční přechod Čížov-Hardegg, o němž jsme psali zde.

Na tomto místě však cyklistická stezka tak úplně nekončí. Kdo bude mít chuť a sílu, má možnost pokračovat dále. V příhraničním rakouském městečku Hardegg se Mlynářská trasa napojuje na síť cyklotras a cyklostezek v Dolním Rakousku.

Proč je Mlynářská stezka nazývána ojedinělou?

Hlavně svým rozsahem a tematickým zaměřením. Při stezce je možné potkat celkem 48 mlýnů. Samozřejmě nebudou chybět i informační tabule a jasné značení celé trasy. Navíc pokud budete pokračovat dále do Rakouska, jistě vás překvapí, že i zde mělo mlynářství velkou tradici.

Tip KAFE.cz

Na trase Mlynářské stezky samozřejmě nenarazíte jen na různé typy mlýnů. Jak jsme se již zmínili, leží zde také mnoho zajímavých kulturních a přírodních památek. Například zámek ve Velkém Meziříčí, zámek v Náměšti nad Oslavou, westernové městečko Šiklův mlýn, zámek Jevišovice, strašidelný zámek Draxmoor na Dolní Rožínce, zámek Vranov nad Dyjí, zřícenina gotického hradu Rabštejn, Národní park Podyjí a další krásná místa, která rozhodně stojí za návštěvu nebo alespoň za fotografii do rodinného alba.

Meteorologové slibují pěkný podzim, pokud se jejich sliby vyplní, vyjeďte si na výlet na kole. Nejen že sportem uděláte něco pro své zdraví, navíc zabavíte rodinu a sama ještě pořádně protáhnete tělo před dlouhými zimními večery. Nebo to berte jako přípravu na lyže…