Jak na krájení cibule

Babských rad je docela hodně, jedna mne dokonce pobavila – a to krájet cibuli při zapálené svíčce a dívat se při tom do plamene. To bych se tak leda pořezal... Nakonec se mi nejvíc vyplácí rada cibuli po oloupání opláchnout pod vodou – vonné silice tak na určitou dobu ztratí možnost se šířit prostorem.

Jak oloupat vajíčko

Také se vám někdy stalo, že skořápka vajíčka uvařeného natvrdo šla oloupat jen těžko, přichytávala se k bílku? Jakmile se vejce uvaří a dáváte je vychladnout do studené vody, naklepněte je a do vody dejte trochu soli. Voda a sůl proniknou pod skořápku a tu pak bude jednoduché oloupat.

Aby se těstoviny nepřichytily

Stalo se vám, že jste vařili těstoviny (nebo rýži) a ony se přichytily na dně? Když před jejich vařením dáte do vody malou lžičku másla, nepřichytí se.

Aby řezané květiny dlouho vydržely

Aby řezané květiny dlouho vydržely ve váze, nechejte si stonek dole seříznout nikoliv napříč, ale podélně, aby byl co největší řez. Květiny pak více „sají“ vodu. Vodu mírně osolte – sůl bude chvíli působit jako hnojivo a květiny pak ve váze déle vydrží.

Jak na popáleninu

Při vaření se sem tam stane, že se člověk spálí. Existují v podstatě dvě rady – jedna je ledovat, ledovat a ledovat postižené místo. Druhá, která také funguje, možná trochu lépe, je potřít spálené místo trochou másla nebo sádla. Zatímco u první varianty se prst po ukončení ledování probere a bolestivě tepe, u druhé by měl tuk i chladit a bolest znecitlivět.

Aby vám po česneku nepáchlo z úst

Osobně zatím neověřená rada, ale prý funguje. Rozpulte stroužek česneku a odstraňte prostřední vlákno, bývá žlutější než zbytek česneku. Tahle část česneku se prý nejhůře tráví a je zodpovědná za onen pach.

Aby paprika nepálila

Pokud jste omylem koupili pálivou papriku, mělo by pomoci ji rozříznout, odstranit všechna zrníčka a nejlépe ji ještě oloupat. Zrníčka a slupka jsou místa, kde se pálivá chuť drží.

Aby rozpůlená cibule déle vydržela

Když potřebujete jen půlku cibule, dejte druhou půlku do ledničky řezem na potravinový sáček.

Jak na ucpaný nos

Snažte se nosem natáhnout z talířku nebo skleničky vodu, ve které jste rozpustili sůl. Případně si můžete koupit Vincentku ve spreji, to je v podstatě to samé.

Jak na bradavici

Každý den si na bradavici dejte kapku z utrženého vlaštovičníku. To je ta žlutá kytka, co roste skoro všude, ale pozor, je jedovatá! A štáva z vlaštovičniku je také jedovatá. Kúra by neměla trvat déle než dva týdny, pak si dejte pauzu, bradavice by se tak do týdne měla sloupnout. Pokud by se nesloupla celá, zkuste po třech týdnech kúru znovu.

Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Pořiďte si pytlík se sušenou levandulí. Její vůně snižuje tlak a celkově uklidňuje organismus. Je dobrá i před spaním nebo dát pod polštář. Pozor! Lidé s nízkým tlakem by ji neměli používat!

Co také funguje na zácpu

Pokud máte problém se zácpou, pomůže buď cigaretový kouř; jste-li vy nebo vaše rodina nekuřáci, pak mléko, případně mléko s trochou rozpuštěného másla.