„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět,“ znělo během počátečních titulků a všichni se hrnuli k televizním obrazovkám. Seriál Xena běžel šest let a nadšencům fantasy a dobrodružných žánrů nabídl celkem 134 epizod. Není divu, že hlavní představitelky Xeny a Gabriely Lucy Lawless a Renée O'Connor doslova katapultoval na výsluní úspěchu.

Představitelka Xeny, 180 cm vysoká Lucy Lawless, byla v seriálu černovláska s mohutnou postavou. Křehká, plavá Gabriela působila jako její protiváha. Dnes představitelka Xeny výrazně zhubla a obarvila si vlasy na blond. Renée O'Connor se prakticky nezměnila. Když se teď postaví vedle sebe, vypadají skoro jako sestry. Navíc vedou i podobné životy. Lucy Lawless je od roku 1998 provdaná za producenta seriálu Xena Roberta Taperta, se kterým má dvě děti. Podobně je na tom i Renée O'Connor, jež má také dvě děti a nyní žije s Jedem Surem.

Seriálová Xena, milovnice bojových sportů a jezdectví, šla po své nejslavnější roli z filmu do seriálu a naopak. Objevila se v seriálech Akta X, Battlestar Galactica, Ash vs Evil Dead, detektivkách nebo Spartakovi. Nejúspěšnějším filmem, ve kterém si zahrála, je Spider Man. Její další rolí bude hlas Nunchuka v animovaném komediálním filmu Mimoňové, který by se měl objevit v kinech v červenci letošního roku. Renée O'Connor alias Gabriela se vydala romantičtější cestou. Uchvátila ji totiž prkna, co znamenají svět. Objevila se sice v několika televizních filmech a seriálech, během několika posledních let ale dala přednost divadlu. Za své role v inscenacích Annie, Strýček Váňa, Mary Poppins nebo Romeo a Julie byla kritikou velmi oceňována. Nyní si padesátileté herečky užívají svých rodin a práce. Obě dvě dozrály do krásy, což dokazují jejich instagramové profily a společná fotka z roku 2015.

(Zdroje: https://www.instagram.com/realreneeoconnor/?hl=cs, https://www.instagram.com/reallucylawless/?hl=cs, www.looper.com, říjen 2020)