Je vědecky dokázáno, že první tři měsíce známosti mají oba partneři na očích růžové brýle a vidí na druhém jen ty dobré vlastnosti. Co ale dělat, když se vztah včetně milostného života dostane do zajetých kolejí a na partnerském nebi se objeví první mráčky? Ve zmíněném průzkumu i každá druhá žena přiznala svůj úlet s kamarádem, rodinným přítelem nebo jen náhodnou známostí z párty!

Nevěra ženy: Váš příběh

Jana (30 let): „Úlet mě nabil energií.“
S partnerem jsme spolu tři roky a poslední dobou se z našeho vztahu vytratila šťáva. Přes týden jsme se oba věnovali své práci, navíc v úterý a ve čtvrtek chodil Petr do posilovny a já v pondělí na keramiku a ve středu na tanec. Soboty jsme většinou trávili ve společnosti známých a v neděli dlouho vyspávali. S nadšením jsem uvítala povinný pracovní víkend s kolegou z nové pobočky naší firmy. Na první pohled jsme si padli do oka a po práci zašli na skleničku. V lehce ovíněném stavu jsem se na něj vrhla už v taxíku, a poté následovaly dvě hodiny žhavého milování. Vůči Petrovi nemám žádné výčitky, naopak mě tento úlet nabil novou energií k záchraně a znovunalezení smysluplnosti našeho vztahu. Následující víkend jsme spolu prožili na horské chalupě a o měsíc později mi Petr k narozeninám koupil romantický víkend v Římě. Kolegu občas potkám na pracovních setkáních, ale o té osudné noci jsme se spolu nikdy nebavili a ani v žádných milostných eskapádách nehodláme pokračovat.

KAFE.cz zjistilo:

Co na příběh říká odbornice z manželské poradny?
„Ne všechny nevěry končí šťastně jako v případě Jany a Petra. Ale pokud si Jana uvědomila, co by zničením dlouhodobého vztahu ztratila, dá se její nevěra pochopit a do jisté míry i tolerovat, pokud se ovšem nerozhodne svůj vztah zachraňovat každý měsíc. Do vztahu tak vnesla jakési tajemství, které s partnerem nemůže sdílet. Musí si ovšem dát pozor, aby se nikdy o té chvilkové záležitosti nezmínila ani před společnými známými a přáteli.“

Nevěra muže: Příběh ze života

Tomáš (29 let): „Sex k životu potřebuju!“
Devětadvacetiletý Tomáš přiznává, že o rok mladší Žaneta byla jeho první dívkou. Jsou spolu již přes deset let, mají pětiletého Honzíka, ale poslední dva roky má Tomáš kromě Žanety sex i s dalšími náhodnými dívkami. „Do Žanety jsem se zamiloval u bratrance na chatě, kde jsme společně slavili čarodějnice. Skvěle vypadala, byla milá a vtipná. Začali jsme spolu chodit a zhruba po měsíci jsme se spolu vyspali. Po skončení střední školy jsme oba začali pracovat a pronajali si společně byt. Žaneta si našla nové kamarádky, zájmy a všechno vypadalo nádherně,“ začíná své vyprávění Tomáš. „Po čase jsme se vzali, pořídili si na hypotéku dům a po roce Žaneta otěhotněla. Usadila se, odmítala jezdit na společné akce se známými, veškerý svůj čas věnovala Honzíkovi a na sex měla chuť tak jednou za měsíc,“ naráží na kámen úrazu Tomáš. „První nevěry jsem se dopustil s holkou, kterou jsem potkal v posilovně, potom následovala rychlovka s brigádnicí v naší firmě nebo s jednou milou prodavačkou. Vždy jim předem řeknu, že mi jde jen o sex na jednu noc, žádné dlouhodobé vázání a sliby. Žanetu mám pořád rád, stejně tak nechci ztratit našeho Honzíka, ale sex k životu potřebuju,“ vysvětluje Tomáš.

KAFE.cz zjistilo:

Jaká je v tomto případě rada odborníka?
„Jedná se o klasický případ, který postihuje každé třetí mladé manželství. Než si dva lidé pořídí dítě, měli by si uvědomit, že ve vztahu nepůjde již jen o ně dva, ale na prvním místě se musí postarat o svého potomka a teprve až potom o své zájmy. Musí se dohodnout na určitém kompromisu a oba slevit ze svých nároků a požadavků. Paní Žaneta by si měla vyčlenit alespoň dva dny v týdnu, které bude věnovat jen sobě a kdy nechá péči o ratolest na manželovi. Tomáš naopak pozná, že se všechno netočí jen kolem sexu a erotických dobrodružství,“ uzavírá paní doktorka.

Rozvod: Všechno zlé je k něčemu dobré

Eva (40 let): „I ve svém věku si mohu milování užívat.“
„Nejhorší dárek ke svým čtyřicátým narozeninám jsem dostala od svého teď již bývalého manžela,“ začíná vyprávění svého příběhu Eva. „Poprosil mě, zda si mohu sbalit věci a do měsíce se odstěhovat, jelikož si chce do našeho bytu nastěhovat svou dvacetiletou milenku. Milenku, která byla o rok mladší než naše jediná dcera! Přestože byl náš společný život poslední dobou spíš jen míjení se v našem prostorném bytě, nezhroutila jsem se a jelikož jsem založením optimistka, vzala jsem tuto výzvu jako začátek něčeho nového,“ pokračuje s úsměvem paní Eva. „Našla jsem si útulný byteček v podkroví, který jsem společně s dcerou zařídila v moderním duchu. Největší překvapení na mě čekalo, když se jednoho dne přistěhoval do vedlejšího bytu pohledný o pět let mladší Zdeněk. Nejdříve jsme se začali bavit kvůli hlídání jeho mazlíčka fretky, potom začal chodit na můj domácí čaj a jeden večer zůstal až na snídani. Přesvědčil mě, že i ve svém věku si milování mohu užívat a na postelové hrátky se těšit každý den,“ končí vyprávění paní Eva.

KAFE.cz zjistilo:

Co na to říká odbornice z manželské poradny?
„Nejčastější příčinou rozpadu manželství ve středním věku je právě tato doba, když děti vyletí z rodného hnízda a na rodiče najednou dopadne samota. Nemusejí již řešit prohřešky svých ratolestí, hlídat, zda ten jejich puberťák pravidelně navštěvuje školu a jaké má kamarády. Fandím paní Evě, že se nevzdala a naopak se všemu postavila čelem a přeji jí, aby se Zdeňkem prožili spoustu nových a příjemných zážitků,“ uzavírá dnešní povídání paní doktorka.