V dnešní době jsme seriály a různými filmy přesyceni. Ještě v 80. letech jste však mohli usednout k televizi buď odpoledne a zkouknout nějaký dobrodružný seriál pro děti, nebo v sobotu večer k detektivce či v neděli k zábavnému soutěžnímu pořadu.

Lidé dodnes vzpomínají na některé pořady, televizní seriály, filmy, soutěže, Večerníčky. Pojďme se za pár z nich, jež už v televizi možná neuvidíte, ohlédnout.

Večerníčky

První Večerníčky se začaly vysílat nepravidelně již v roce 1963 pod názvem Stříbrné zrcátko. Autorem znělky i dnešního Večerníčku je výtvarník Radek Pilař a hudební skladatel Ladislav Simon, režíroval ji známý Václav Bedřich. Dodnes bylo odvysíláno v rámci Večerníčku na 300 seriálů. Nejslavnějšími Večerníčky své doby byly Robot Emil, Kluk a kometa, O televizním strašidýlku, Štaflík a Špagetka, Rumcajs, Pohádky ovčí babičky.

Pokud jde o Večerníčky, které se na obrazovce neobjevují, lidé si píší o Večerníček Sazinka, který nebyl reprízován už dvacet let, Kosí bratři nebo Byla jednou koťata. A o nevečerníčkovského čertíka Bertíka z Rozmarýnku.

Soutěžní pořady

Velmi populárními byly i soutěže, často nesené v rozverném duchu a útočící na vědomosti diváků. Asi nejslavnější soutěží je dodnes Deset stupňů ke zlaté – znalostní pořad pro kohokoliv z tehdejší ČSSR moderoval i dnes známý Přemek Podlaha.

Slovenské Vtipnejší vyhráva zase představovalo předobraz modernějších Zlatých mříží (které se vlastně už také nevysílají). Videostop byla populární filmová soutěž s moderátorem Janem Rosákem a Karlem Čáslavským v roli porotce. Tři známé tváře z řad herců, režisérů a dalších známých osobností soutěžily společně se třemi hosty ze studia nad ukázkami z československé kinematografie.

A nebo 6 ran do klobouku – další populární soutěžní pořad pro dvě družstva herců a zpěváků uváděl Pavel Lukeš. Ze zahraničních soutěží jednoznačně vedla Pevnost Boyard, kde na slavném ostrově If bylo možné po řadě zkoušek získat hromadu zlaťáků.

Vybavíte si dlouholetý soutěžní seriál, kde lidé hádali funkci podivných předmětů pod dozorem Pavla Zedníčka a Aleše Ulma? Ano, Kufr.

Dětské seriály

Pro děti se jednou za týden, ve čtvrtek odpoledne, vysílala dětská pásma. V letech 1984 – 1996 Magion, od 1987 do 1995 Vega, nesmíme zapomenout na Studio Kamarád. Schválně opomíjím spíše politicky laděné Pionýrskou vlaštovku nebo Televizní klub mladých.

V těchto pásmech se vysílaly i dětské seriály – Pipi punčochatá, ale třeba i novozélandské scifárny Děti z kouřové hory, Děti ze Siria, australský Skippy, francouzský Tajuplný ostrov s Omarem Sharifem, italský Sandokan, japonský Goro, bílý pes nebo anglický Robin Hood s uhrančivým Michaelem Praedem, o němž jsme nedávno na Kafe.cz psali. Začátkem 90. let byl populární i kreslený francouzsko-japonský sci-fi seriál Dobrodruzi z vesmíru.

Představitel Sandokana Kabir Bedi v Uvolněte se, prosím

Seriály pro dospělé

Kdo z vás dnes vzpomene na francouzského, postaršího, ale statečného Markýze de Bois-Doré? Nebo na Dálkové řidiče? Východoněmeckého Honzu Zemana (v podání Armina Müllera-Stahla) v seriálu Neviditelné hledí? Statečného španělského následovníka Zorra se jménem Curro Jiménez? Švýcarského Viléma Tella?

A jestlipak si pamatujete, Co přináší řeka? Co znamená Shogun? A co jugoslávský fluktuant a hypochondr Šurda Šurdilovič v seriálu Horký vítr (česky ho výtečně nadaboval Karel Heřmánek)? Nebo pamatujete problémy československých celníků v seriálu Ve znamení Merkura?

A co z 90. let mysteriózní seriály Krajní meze, Akta X či Faktor PSI? Nebo pseudohistorický Covington Cross či Přátelé po francouzsku v Helena a její chlapci? Vzpomínáte?

Filmy

Protože filmů by bylo až moc, soustřeďme se jen na ty, o nichž se uživatelé na internetu zmiňují nejčastěji.

Německého Tajemného mnicha jsme se báli všichni, když vyvražďoval dívčí penzionát a plížil se chodbami. Polský horor Vlčice nebo ruský horor Divoký lov krále Stacha přikovaly svou atmosférou diváky do gaučů. V rámci dobrodružných snímků jsme zde měli Zelený led nebo Aféru Concorde. Německá detektivka Jak mě chceš dnes zabít byla drsná už od prvních scén...

Byly tu ale i filmy pro děti. Francouzský Paleček a obr ze 70. let patří dodnes mezi kouzelné a poeticky pojaté pohádky, s dokonalou hudbou Francise Laie. Nebo tu byl rumunský muzikál Veronika a Veronika znovu přichází o holčičce z dětského domova, která se dostane díky víle do kouzelného světa – v českém dabingu mluvili a zpívali třeba Josef Zíma nebo Naďa Urbánková.

Kafe.cz zjistilo:

Mimo výše uvedené se lidem ještě stýská po pořadu pro děti Kuřátka, ale hlavně – po panu Vajíčkovi z televizních reklam.