Láska je slepá

Tvrzení, že láska je slepá, prý skutečně platí. Alespoň to tvrdí američtí vědci. Přišli totiž na to, že člověk, který je zamilovaný, vnímá všechny kromě svého partnera jako méně atraktivní. Emoce, které cítí, mu prý z hlavy vytěsňují myšlenky na jiné lidi.

Zamilování se je biochemická záležitost

Američtí vědci také přišli s tvrzením, že láska není nic jiného, než biochemická záležitost. Zamilované partnery náhle zavalí lavina biologicky aktivních látek a hormonů podobných přírodním opiátům. Jde o látky, které zčásti vznikají přímo v mozku a objevují se v krevním oběhu. Láska se podle odborníků dá vyjádřit jednoduše – chemickým vzorcem C8H11N.

Na lásku existuje vzorec

Žhavou novinku přinesla chvíli před letošním Valentýnem agentura Reuters. Podle ní se správný věk, kdy se zamilovat a uvažovat o svatbě, dá vypočítat. Tedy alespoň to tvrdí jistý australský matematik, který zveřejnil rovnici pro všechny zamilované. Potřebujete jen znát věk, kdy nejpozději hodláte vstoupit do manželství a věk, kdy chcete začít partnera hledat.

Kafe.cz zjistilo

Jak vypadá rovnice lásky podle australského vědce

  • Zvolte nejzazší věk, kdy ještě chcete mít svatbu. Nazvěte ho N.
  • Zvolte věk, ve kterém nejdříve chcete hledat, nebo jste začala hledat možného snoubence. Nazvěte ho P.
  • Odečtěte P od N (N - P) a výsledek vynásobte 0,368.
  • Přičtěte toto číslo k P. Výsledkem je optimální věk, kdy učinit nabídku k sňatku.

Muži a sex v zimě? Katastrofa…

Máte pocit, že o vás partner ztratil zájem? Nezoufejte, podle britských vědců za to může počasí. Muži prý v zimě na sex myslí šestkrát méně než v létě a podle toho to také vypadá. Odborníci radí vyčkat – na jaře se vše v dobré obrátí.

Vzdychání po lásce může být návykové

Se zajímavou zprávou přišel list Daily Telegraph. Pokud vás opustí milovaný člověk, může se stát vzdychání za ním návykové. Aktivují se prý neurony v části mozku, která dává vzniknout příjemným pocitům, a tak se objeví reakce podobná závislosti. Díky tomu se podle vědců může stát touha po ztracené lásce fyzicky návykovým potěšením.

Láska může vydržet celý život

Myslíte si, že láska je věčná? Podle vědců prý ano. Zjistili totiž, že lidé po dlouhodobém vztahu mohou být do partnera stále stejně zamilovaní jako na počátku. Američané měřili mozkovou činnost u párů, které jsou spolu dvacet let a výsledky porovnávali s čerstvě zamilovanými. Přišli tak na to, že u 10 % párů jsou výsledky totožné. Díky tomu vyvrátili tvrzení, že láska opadá po patnácti měsících a po deseti letech končí zcela.

Pro manželství láska nestačí

Jen láska pro manželství nestačí – alespoň podle amerických vědců. Podle jejich výzkumů mají vliv i další faktory, například věk, děti, rodiče či počet manželství. Je-li muž starší o více než devět let než partnerka, je prý pravděpodobnost rozvodu dvakrát větší. Totéž platí, je-li muž mladší 25 let. Rozchází se až 20 % párů, které mají děti z minulých vztahů, naopak pokud mají vlastní děti, rozvádí se jen 9 % párů. Vědci také dokázali, že větší pravděpodobnost rozchodu mají partneři, jejichž rodiče se rozvedli – až 16 %.