Víte, kolik byste vážili třeba na Jupiteru? To zjistíte, pokud si stoupnete na Vesmírnou váhu v nové expozici Kosmo. A nejen to! Dále tu na vás čeká populární vozítko Mars Rover, díky kterému prozkoumáte všechna zákoutí Rudé planety, přistávací modul Vostok 28, ukázka pitvy UFO, ale i taková hvězda, jako je Darth Vader z kultovního snímku Star Wars.

Členem mise Apolla 11

Co by to bylo za vesmírnou odyseu bez návštěvy Planetária! Vyberte si jeden z filmů – Planety, Úsvit kosmického věku – pohodlně se usaďte a nechte se jejich prostřednictvím unášet do těch nejvzdálenějších galaxií. Asistovat při startu prvního Sputniku do kosmu nebo misi Apollo 11 na Měsíc je prostě zážitek.Jestli vás ale baví spíše biologie, geografie či paleontologie, vsaďte na projekce Soumrak dinosaurů a Přírodní výběr. Veškeré filmy si zde vychutnáte v Ultra HD kvalitě. Před každým promítáním je pro vás navíc připraven akční Živák – speciální lektorský pořad o aktuálním dění na nebi.

Kriminálka iQLANDIA i Science show

Kromě Kosma a Planetária na vás v iQLANDII čeká dalších čtyři sta interaktivních exponátů. Kdo může říct, že v jeden den zažil nefalšovanou vichřici a zemětřesení, otestoval svůj talent, viděl tanec ohňů a blesků, absolvoval kosmonautický výcvik a ještě si k tomu všemu popovídal s humanoidem Thespianem?

Máte-li slabost pro výbuchy a bláznivé experimenty, nevynechejte Science show. Během ďábelského, pokusy nabitého představení, vám lektoři centra odhalí třeba sílu kouřového děla, odtajní vám recept na výrobu zubní pasty pro slony či vám polijí ruku kapalným dusíkem o teplotě -196 °C. Po celém centru potom probíhá detektivní hra Kriminálka iQLANDIA, v laboratořích workshopy a v jednotlivých expozicích badatelské aktivity.

iQPARK pro nejmenší

Těm nejmenším je určen o pár metrů vzdálenější iQPARK, vůbec první science centrum v České republice. Děti od dvou do sedmi let zde mají možnost vyzkoušet si, jaké to je být hasičem z povolání, moderátorem televizních zpráv, učitelem na základní škole nebo stavbařem. Malé hudebníky jistě nadchne plně vybavená koncertní stage. I tady mají novinky. Ke stávající kajutě Titaniku, Fakírově loži, Hyperboloidu a mnoha dalším přibylo v lednu Vzduchové dělo, které dokáže katapultovat tenisové míčky. Stejně jako v iQLANDII nechybí experimentování v laboratořích a tematicky laděné Science show.

www.iQlandia.cz