Před kamerou vždycky ztělesňovala silné ženy. Její filmové hrdinky jsou vytrvalé, odhodlané a nezničitelné. Ať už hrála striptérku, která odvážně bojuje o svou dceru, dívku ochraňovanou duchem svého tragicky zahynulého milence, vojačku nebo akční hrdinku, vždycky jako by právě ona měla situaci pod kontrolou. A podobné je to s ní i v civilu: málokterá hollywoodská hvězda zvládá svůj soukromý život s takovou elegancí a grácií.

Přestože má za sebou rozvod s Brucem WIllisem, s exmanželem si dokázala udržet přímo vzorové nadstandardní vztahy. A její druhé manželství s o patnáct let mladším Ashtonem Kutcherem stále vzkvétá, třebaže zpočátku to vypadalo jenom na bezvýznamný úlet se "zajíčkem".

Nenechat se převálcovat

"Asi v sobě opravdu mám nějakou vnitřní sílu, protože něco podobného od lidí docela často slýchám. Nejsem si toho vědoma, ale zřejmě to ve mně nějak bude. Možná to vyplývá z tvrdých a náročných zkušeností, jimiž jsem v životě prošla. Možná mi tu sílu dodaly právě ty překážky, které jsem překonala. Ale rozhodně jsem si nikdy nepřipadala jako nějaká bojovnice," konstatuje Demi Moore. Když mluví o tvrdých zkušenostech, naráží na své téměř čítankově těžké dětství v domácnosti rodičů-alkoholiků. Matka jí dala jméno Demeteria podle reklamy na šampón, kterou viděla v časopise. Její otčím se živil jako prodejce čehokoliv a tak se neustále stěhovali: do patnácti let nestrávila Demi ani jediný školní rok celý ve stejné škole. Když jí bylo sedmnáct, její otčím spáchal sebevraždu a matka se definitivně začala topit v lahvích s alkoholem. Demi nezbývalo, než se ujmout mateřské role a pečovat o své sourozence: "Když jste v takovéhle situaci, buď se tím necháte převálcovat, nebo si najdete nějaký únik. Já si myslím, že všechno, jakkoliv je to hrozné, přichází do našeho života, aby nám to pomohlo růst a zlepšovat se coby lidská bytosti," uvažuje Demi Moore.

Vojačka i striptérka

V jejím případě se to povedlo dokonale. Její herecká hvězda rychle stoupala díky filmům jako Duch a Neslušný návrh. "Jakmile ochutnáte úspěch, všechno je paradoxně ještě těžší. Člověk musí být ochoten dál riskovat a nehrát moc při zdi. Když máte co ztratit, už se vám nechce tolik riskovat neúspěch. Ale právě proto se musíte stále pokoušet o nové a nevyzkoušené věci. I když se vám ani trochu nechce," říká Demi Moore. Ona toto přikázání plnila do posledního písmene. V polovině devadesátých let, kdy byla považována za nejlépe placenou herečku Hollywoodu, přijala hned několik na první pohled kontroverzních rolí. Vyholila si hlavu, nechala si vyrýsovat bicepsy a zahrála si vojačku ve filmu G.I. Jane. A hned vzápětí přišel její proslulý Striptýz - film, za který jako první herečka na světě vyinkasovala patnáctimilionový honorář, ale také film, za který sklidila spoustu oprávněné i neoprávněné kritiky. "Oba tyhle filmy mi uštědřily velkou lekci," konstatuje. "Připadá mi, že se Striptýzem jsem zradila ženy a s G.I. Jane zase muže. To jsem neměla v úmyslu, ale takhle nějak to asi diváci vnímali."

Manžel č. 1 a 2

V době, kdy Demi Moore kralovala Hollywoodu, stála po boku Bruce Willise: společně byli považování za nejmocnější hollywoodský pár. V rychlém sledu se jim narodily tři dcery: Rumer, Scout a Tallulah. V době, kdy se Demi začala její filmová kariéra hroutit, se s nimi odstěhovala na farmu do Idaha, kde je chtěla vychovávat stranou hollywoodského humbku. Jenže současně se i její manželství změnilo v jednu velkou Smrtonosnou past. Přesto se jim nakonec podařilo stát se dokonale idylickými exmanželi, takže Demi musí neustále odpovídat na otázku, jak to dělá, že se svým expartnerem vychází tak skvěle: "Lidé zapomínají, že s tím člověkem přece začali žít proto, že je něco spojovalo. Pravda, to něco potom zůstalo pohřbené pod nánosem problémů a hádek. Ale pořád to tam je. Je hrozně snadné upnout se jenom na ty negativní stránky, na bolest. Ale každý z nás má na vybranou," vysvětluje.

Ostatně, dnes dokonce jezdí na dovolenou ve velmi netradiční sestavě: Demi, Bruce, jejich tři dcery a Demiin nový manžel Ashton Kutcher. Demi Moore se totiž mimo jiné stala hollywoodskou průkopnicí trendu soužití starší superúspěšných žen s mladými (také velmi úspěšnými) muži. "Kdyby mi někdo řekl, že se podruhé vdám za pětadvacetiletého kluka, smála bych se tomu. Ani by mě nenapadlo, že by někdo takový mohl existovat. Nehledala jsem žádný vztah, jenom jsem požádala vesmír o partnera, o někoho, s kým bych mohla všechno sdílet."

A soužití s šarmantním Ashtonem jí rozhodně prospívá. Po jeho boku nejenže vystoupila z ústraní, kde se v druhé půli devadesátých let načas ocitla, ale také omládla a (ještě víc) zkrásněla. Krása je totiž podle ní právě odrazem vnitřního štěstí: "Správně jíst, pečovat o sebe a tak dále, to všechno je důležité, ale když nejste šťastná, když nemáte určitý vnitřní poklid, moc vám to nepomůže