Charakteristická chuť a vůně je dána éterickými oleji. Mimoto je cibule dobrým zdrojem fluóru, vápníku, fosforu, rostlinných antibiotik a provitaminu A.

Jak pracovat s cibulí?

  • Seřízněte nejprve nať a cibuli očistěte od suchých, zažloutlých slupek. Překrojte v půli, polovičku přitiskněte řeznou plochou k prkénku a krájejte. Chcete-li ji krájet na kolečka, musíte pracovat s cibulí v celku.
  • Tomu, aby vám při krájení cibule tekly slzy proudem, zabráníte, pokud ji předtím omyjete ve studené vodě nebo ji naopak nahřejete v troubě.
  • Cibuli si nikdy neloupejte do zásoby, po krátké době vyčichne a zvadne.
  • Pokud vám část cibule zbude, neukládejte ji jen tak do ledničky, pokud nechcete mít ostatní potraviny načichlé cibulovým odérem.
  • Na tuku ji smažte zvolna při mírném ohni, jinak bude tvrdá. Pokud cibuli přesmažíte, zhnědne a zkaramelizuje a pokrmu dodá natrpkle hořkou příchuť.

Kafe.cz zjistilo

Co nevíte o cibuli

  • Pokud se rozhodnete nahradit cibuli se žlutohnědými slupkami červenou cibulí, počítejte s tím, že má ostřejší a výraznější chuť. Také nepříjemné cibulové aroma, které vám zůstane ještě nějakou tu chvíli v ústech, bude silnější. Snáze ho odstraníte, pokud cibulový pokrm zapijete douškem mléka. Zápach z rukou odstraníte pomocí octové vody.
  • Cibuli po uskladnění vytřiďte a vyřaďte ty, které jsou měkké nebo mají nedostatečně přiléhavou slupku. Odstraňte kořínky a rovnejte ve dvou vrstvách nejlépe do lísek, které uložíte v suchém a chladném sklepě, anebo na jiném příhodném místě.
  • Vlhkou cibuli poznáte podle zkrabatělých slupek a podle prodloužených kořínků a natě. Aby se nezkazila, uložte ji přechodně v suché a teplé místnosti. Až kořínky zaschnou, odstraňte je.
  • Se zmrzlou cibulí moc nehýbejte, snadno by zplesnivěla. Nechte ji nejdřív rozmrznout v suché a chladné místnosti. Mráz ji nepoznamená.

Tipy Kafe.cz

Recepty z cibule

Cibulová polévka s uzeninou

Potřebujete: 1 l vývaru, 200 g cibule, 100 g slaniny, 250 g brambor, dle chuti: sůl a pepř, 1 lžíce mleté papriky, 100 g párků, 1 stroužek česneku, dle potřeby: pažitka na ozdobu.

Postup přípravy: Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme na nakrájené a rozpuštěné slanině. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, podlijeme vývarem a doplníme oloupanými a na kostky nakrájenými bramborami. Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky na kostky nakrájené párky, nebo jiné uzeniny dle chuti, dochutíme prolisovaným česnekem a ozdobíme pažitkou.

Bílá cibulová polévka

Potřebujete: 4 ks cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 kostky Maggi Zlatý hovězí bujon, 2 lžíce oleje, 4 ks veky, petrželka

Postup přípravy: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a orestujeme na másle, zaprášíme moukou a zamícháme. Pak zalijeme 1 1/4 litrem vody, přidáme Maggi Zlatý Hovězí bujón a asi 20 minut povaříme. Nakonec přidáme petrželku.

Cibulačka s bílým vínem

Potřebujete: 40 g másla, 250 g cibule, 750 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, zelená petrželka, trustový chléb, 70 g eidamu

Postup přípravy: Na másle opečte na kolečka nakrájené cibule. Zalijte je vývarem (nebo vodou s bujónovou kostkou), osolte, opepřete a povařte cca 15 minut. Přidejte bílé víno, lžíci nasekané petrželky a prohřejte. Toastový chléb vykrájejte do srdíček a opečte na másle nebo oleji. Polévku rozdělte do zapékacích misek, pokryjte srdíčky, posypte nastrouhaným sýrem a v předehřáté troubě nebo pod grilem, zapečte.

Zdroj: www.kuchyne.cz

Jak s cibulí „nakládáte“ vy?