Adventní věnec neodmyslitelně patří k vánočním symbolům. Čtyři svíčky, jimiž je ozdoben, na něm nejsou náhodou. Slouží k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Každou adventní neděli se zapaluje jedna svíčka. A pokud náhodou narazíte na adventní věnec s pěti svíčkami, nejde o chybu – pátá svíčka se někdy zapaluje přímo na Vánoce!

Pro ty, kteří nechtějí ztrácet čas výrobou

Adventní věnec Augustin

Pletený, modrý a moc hezký! Bude ozdobou každého vánočního stolu.

Cena: 650 Kč (marymade.cz)

Adventní věnec z jedlového chvojí

Jedlové chvojí je základní materiál. Vše je doplněno jutovou mašlí a svíčkami ze včelího vosku.

Cena: 368 Kč (dvekvetinky.cz)

Vyrábíme věnec vlastnoručně

Co budete potřebovat:

  • Slaměný či polystyrénový korpus (oba druhy seženete v hobbymarketech, cena se pohybuje kolem dvaceti korun). Pokud jste dostatečně šikovná a trpělivá, můžete si adventní věnec vyrobit i bez korpusu. Ale dá to trochu práce...
  • Chvojí (ideální je jedlové, protože dlouho vydrží).
  • Vázací provázek (lze ho nahradit vázacím drátem).
  • Čtyři svíčky a podložky pod svíčky, případně lepidlo nebo tavná pistole.
  • Různé dekorativní drobnosti (šišky, šípky, větvičky apod.).

Jak postupovat

Nastříhejte chvojí tak, aby větvičky měly mezi deseti a patnácti centimetry. Přiložte první řadu větviček na korpus a omotejte vázacím provázkem. Přiložte další řadu větviček a opět ji omotejte provázkem – provázek by měl ve finále tvořit jakousi spirálu kolem celého korpusu. Větvičky je možné přikládat jen shora – pokud vám bude věnec prostě jen ležet na stole, spodní „holá“ část nebude vidět. Svíčky se na věnec připevňují rozličnými způsoby. Můžete hřebíkem propíchnout korpus zespoda a svíčku pak na hřebík jednoduše nabodnout. Můžete také svíčky napíchnout na tenký drát (nejlépe zahřátý) a drátek pak připevnit ke korpusu. Dekorace se pak na věnec nejlépe připevňují lepidlem nebo tavnou pistolí.
Pokud chcete, aby vám tahle krásná vánoční dekorace dlouho vydržela, postříkejte hotový věnec vodou a počkejte, až se vsákne do chvojí. Pak celý věnec postříkejte bezbarvým lakem, třeba tím na vlasy.

Dobré nápady

Tavná pistole

Při výrobě věnce vám bude chytrým pomocníkem tavná pistole. Jediným zmáčknutím se z ní vytlačí právě tolik lepidla, kolik je třeba. Práce s pistolí je navíc bezpečná. Konec tavné pistole je potažený gumou, která snižuje riziko popálení na minimum.

Cena: 316 Kč (pattex.cz)

Dekorace

Hodně tvůrčí ženy najdou na internetu řadu vánočních dekorací, kterými mohou adventní věnec dozdobit. Zkuste třeba na věnec přilepit keramickou vánoční figurku s vánočním motivem.

Cena: 179 Kč (edekor.cz)