Rakousko, Vídeň

Rozhodli jste se jet nakupovat k rakouským sousedům do Vídně? Pak určitě musíte vybrat to správné místo, aby se vám to vyplatilo. Na většině míst totiž seženete podobný sortiment jako u nás a navíc za stejné nebo větší ceny. Pokud máte Vídeň tzv. za rohem, může se vám v určitých obchoďácích vyplatit nákup potravin. Které že to jsou? Třeba Lidl, Hofer, Plus nebo Penny Market. Mezi ty drahé obchody patří Billa, Interspar a také Merkur, ve kterém najdete většinu sortimentu v bio kvalitě.

Kafe.cz informuje:

  • Před návštěvou Vídně se informujte o otevírací době obchodů. Ačkoli jde o velkoměsto, obchody bývají v týdnu otevřeny maximálně do půl osmé, v sobotu do pěti hodin a v neděli zavřeno. Jedinou výjimkou jsou obchody se suvenýry v centru, benzinky a obchody na nádraží nebo letišti.

Za „blešími“ nákupy

Flohmarkt: každou sobotu od půl sedmé ráno až do odpoledne se koná v Kettenbrückengasse velký bleší trh. Nakoupit zde můžete opravdu cokoli: veteš, knihy, vanilové desky nebo starožitnosti. Možná si nevyberete, ale pokud rádi nasáváte atmosféru města, ve kterém se dovolenkujete, pak se na blešák určitě zajděte podívat.

Naschmarkt: toto tržiště najdete nedaleko centra města. A namísto vetešnictví si na tomto trhu rozhodně pochutnáte. Najdete tady kromě běžně dostupných druhů ovoce a zeleniny také výborné a těžko dostupné speciality – koření z celého světa, domácí italské těstoviny, sýry, originální přísady na přípravu netradičních jídel. Kromě toho se můžete najíst v restauracích a koupit květiny.

V uličkách módy

Kohlmarkt: hledáte ráj pro milovníky luxusu a věcí označených světovými značkami? Pak určitě zamiřte na tuto nepříliš dlouhou uličku. Je snad tou nejdražší ulicí ve Vídni a není se čemu divit. Najdete tu značky jako Armani, Gucci, Channel nebo trošku levnější Diesel.

Mariahilferstraße: skoro 4 kilometry dlouhá nákupní ulice spojuje nádraží Westbahnhof a historické centrum města. Je to ta nejproslulejší nákupní třída ve Vídni. Na každém kroku najdete obchody i restaurace. Nakoupíte zde všechno, od potravin, přes oblečení, obuv a doplňky až po nábytek či elektroniku. Najdete tu také malé obchůdky s neobvyklým sortimentem. Nezapomeňte si během zběsilých nákupu odpočinout v jedné z pouličních kaváren, kde se setkáte s pověstnou vídeňskou útulností. Pod ulicí vede také metro a tak se rozhodně nemusíte bát, že na vás cesta ulicí bude příliš dlouhá.

Shopping Center Süd: Vídeň je zaměřená spíše na malé obchody, na hypermarkety tu jen tak nenarazíte. Jeden ale přece jen existuje kousek na jih od Vídně. Je označován jako největší vídeňské nákupní centrum. Dojedete k němu autem, ale i tramvají, a to přímo z centra Vídně. A že bude v čem nakupovat – je tu totiž přes 200 obchodů.

Francie, Paříž

Nejen město lásky, ale také Mekka nákupů a smyslů povzbuzujících specialit. Běžný sortiment oblečení jako třeba od značek H&M či Zara můžete nakoupit za stejné ceny jako u nás, pokud zrovna nenatrefíte na oblíbené až 80% slevy. Luxusní značky v Paříži nakoupíte taky a ačkoli se vám nad cenami protočí panenky, při přepočtu na koruny zjistíte, že jsou rozhodně levnější. A za co se vyplatí utrácet? Za sýry a víno. Na to jsou v Paříži experti.

Kafe. cz říká:

  • Budete-li jídlo nakupovat na trzích, setkáte se s ochotou prodávajících. Snad neexistuje prodavač, který by vám kupovanou potravinu nedal nejdříve ochutnat. A kde takové trhy najdete? V centru Paříže i na jejích okrajích. Třeba na trhu blízko náměstí Place de la Bastille v ulici Boulevard Richard-Lenoir.

Vštěpte si pařížský styl

Printemps Haussmann: moderní obchod a historická památka? Tak na to můžete narazit právě zde. Printemps byl založen již v roce 1865 a je dodnes jedním z nejznámějších obchodů, ve kterých se snoubí krása, móda a dekorace. Obchodní dům tvoří 3 budovy s 25 poschodími a rozlohou 44 000 metrů čtverečních. Najdete zde na 300 obchodů exkluzivních značek, obchod také přináší nové směry módy, jedno patro je zaměřeno jen na obuv a najíst se může hned v sedmi restauracích s mezinárodní kuchyní. I zde najdete velké slevy, mezi to nejlepší období patří povánoční čas a letní prázdniny.

Galerie Lafayette: Galerie, která není jen obchodem, ale také kulturním místem. Slavný obchodní dům nabízí zboží značek jako Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier, Armani či Channel. Ale také zde můžete narazit na mnohé výstavy. Podobně jako ulice v Paříži i tento obchodní dům má patra rozdělena na jednotlivé sekce, kde najdete např. jen pánskou nebo jen dámskou módu. Lacino můžete nakoupit třeba každý pátek po celý podzim.

Champs-Élysées: nejslavnější ulice na světě nesmí v našem výčtu za žádných okolností chybět. Ulici najdete v samém srdci Paříže a je dva kilometry dlouhá. Je na ní mnoho přepychovým obchodů, kaváren, kin či divadel. Chcete do obchodů alespoň nakouknout, i když nebudete nic kupovat? Bojíte se ale, že na vás budou prodavačky nerudně koukat? Pak se nebojte. Jsou na to zvyklé. Obchody slavných světových značek jsou na této ulici téměř jako muzea.

Kafe.cz říká:

  • Na slevy ve Francii nenarazíte jen tak! Jsou totiž v rámci zákona. Majitelé obchodů mohou totiž slevy vyhlásit pouze dvakrát do roka. Vždycky jsou po Vánocích a podruhé na začátku letních prázdnin. Podle toho pak také obchody vypadají a jsou nacpané k prasknutí.

Čerstvé a bleší trhy

Těch je v Paříži opravdu velká spousta. A hlavně, najdete na nich levnější, kvalitnější a mnohem čerstvější sortiment než v obchodech. Najdete je na mnoha předměstích i v centru. Každý den odpoledne můžete na náměstí Place Aligre sehnat zeleninu, ovoce a sýry mnohem levněji než v ČR .
A hlavně se podivíte nad tím, co všechno mohou lidé prodávat a co si najde svého kupce. Rozhodně se nedivte, když s vámi budou chtít prodejci smlouvat, a také dávejte pozor na své osobní věci, často se tu můžete potkat s kapsáři.

Marché aux puces de St. Ouen: tento bleší trh je nejen největším v Paříži, ale řadí se také mezi největší bleší trhy na světě. Dojedete sem metrem na fialové lince č. 4 a je to stanice Porte de Clignancourt. Trh se koná v dopoledních hodinách tři dny v týdnu, v sobotu, v neděli a v pondělí. Hledáte levné umělecké dílo? Pak je to to pravé místo pro vás.

Marché aux puches de la Porte de Vanves: víkendový bleší trh najdete ve stanici metra Porte de Vanves na světle modré lince č. 13. Ačkoli zde můžete najít skvělé hračičky, není zde tak velký výběr jako na předcházejícím trhu.