Suurhusen (Německo)

Ano, míříme do Německa. V severoněmecké obci Suurhusen je totiž kostel s věží vyšší než 27 metrů, která má odklon 5,07 stupně od své osy. Její mnohem proslulejší italská konkurence je odkloněna jen o 3,97 stupně. Kostel v Suurhusenu pochází z první poloviny 13. století a původně býval součástí opevnění. V polovině 15. století ho místní obyvatelé asi ze čtvrtiny zbourali a vystavěli věž, díky níž bude obec v německém východním Frísku možná v budoucnu světově známá.

Pisa (Itálie)

Překrásné italské město se rozkládá po obou březích řeky Arno. Původně přístavní město se dnes důsledkem naplavenin nachází přibližně 10 kilometrů od pobřeží. V tomto pozoruhodném městě najdete na jediném náměstí hned čtyři skvosty italské architektury. Ano, nejproslulejší je šikmá věž (Torre Pendente). Po naklonění, ke kterému došlo zcela náhodně díky měkkému podkladu z naplavenin, byla stavba přerušena a dokončení se věž dočkala až v roce 1350. Z jejího vrcholu je krásný výhled.

Kafe.cz doporučuje:

Tohle v Pise rozhodně neopomeňte!

Dóm a Baptisterium

Uprostřed náměstí stojí Dóm, jehož fasáda se čtyřmi řadami sloupů nad sebou společně s bronzovými dveřmi od Bonanna Pisana a jedinečnými interiéry tvoří impozantní celek. Další památkou je Baptisterium, v jehož interiérech o průměru 35 metrů se nachází překrásná osmiboká křtitelnice a kazatelna od Pisana.

Composanto

Hřbitovní budova Composanto má tvar obdélníku a byla postavena jako křížová chodba. V interiéru se nachází více než 600 náhrobků, skulptur a antických sarkofágů. Zdi jsou zdobeny freskami s výjevy z bible.

Kafe.cz zjistilo:

Nová nejšikmější věž

Věže v Suurhusenu a Pise budou mít koncem roku vážnou konkurenci. Přímo v hlavním městě Spojených arabských emirátů totiž právě vzniká rozsáhlý komplet, jehož dominantou bude úmyslně nakloněná šikmá věž, a to o osmnáct stupňů. Se svou výškou 160 metrů a největším nakloněním už byla zapsána jako nejšikmější věž do Guinnessovy knihy rekordů.