Pětiletého Mikuláše doma před výletem za vánočními kapry pořádně oblékli, takže ho vítr nestudil. Všechno ho zajímalo, všechno chtěl vidět. Jeho táta Radek Báča a Jan Koubek z firmy FISH MARKET mu už u stánků na hrázi, kde se prodávaly živé ryby, museli ukazovat, jak vypadá kapr šupináč, jak kapr hladký, jak štika a candát.

V Bošileckém rybníku chovají rybáři 90 % kaprů, kteří odtud po roztřídění podle druhu a velikosti putují na sádky, kde se dál rozdělí (Češi dávají přednost šupináčům, hladcí jdou primárně na export). Koupit si je pak můžeme třeba v Albertu. Okouni, štiky, candáti a úhoři, které bylo možné přímo na výlovu koupit (živé i grilované), byli spíš na okamžitou spotřebu. Však si také pěknou štiku a okouna Báčovi koupili a hned večer ho doma v troubě upekli. Mikuláš jí totiž ryby pravidelně, i když jako skoro každé dítě nejvíc miluje špagety. O Vánocích však u nich doma, podobně jako ve většině českých domácností, voní smažený kapr.

V Albertu těch živých prodají před Vánoci tuny. Živé ryby jsou totiž podle znalců nejlepší. Rozhodně se nedoporučuje je mrazit doma. Kupovaný mražený kapr je totiž šokově zmražen na –40 °C během chvilinky, čímž si maso zachová svou konzistenci. Živý kapr ve vaně – jedno z vánočních potěšení dětí – by tam ovšem měl pobýt maximálně pár, tedy dva, dny – chlorovaná voda pro něj není zrovna ideální. To chápe i Mikuláš. Stejně jako fakt, že rybě na suchu není dobře. Když rybářům nějaká vypadla, tak ji honem pomáhal sbírat a házet zpátky do kádě. Prokázal tím velkou statečnost! Nejvíc ho totiž překvapilo sdělení jednoho z ostřílených rybářů, že ho ryba kousla! Pravda, nebyl to žádný vánoční šupináč, ale pořádná dravá štika. „Ne ale, abyste takhle chtěli vracet do rybníka nebo do řeky kapra, kterého si z obchodu přinesete domů,“ varoval Mikuláše i jeho tátu Radka zkušený rybář z frmy FISH MARKET Jan Koubek.

Oběma vysvětlil, že o Vánocích, kdy ryby spí zimním spánkem, už nemá takový kapr žádný čas na to, aby zazimoval, tedy našel si své místečko ve studené vodě, kde přežije do jara. „A co se stane s těma malejma rybičkama, co se dávají támhle do té kádě?“ zajímal se Mikuláš. „Převezeme je do jiného rybníka, aby tam vyrostly, a vylovíme je příští rok, na Vánoce 2016,“ zněla pro Mikuláše až futuristická odpověď. Pro něj je totiž každý den (byť oslazený pamlskem z adventního kalendáře), který zbývá do těch letošních Vánoc, k nepřečkání.