Podle počtu případů asi ano a bohužel nejde o nic výjimečného. Ve východní části Žatce v polovině března lapka v noci navštívil dva byty. Majitel se vzbudil až poté, co slyšel zaklapnout dveře a štěkat psa ve vedlejším bytě.

Našel v nich celkem 3 500 Kč. Kriminalistům se ho podařilo dopadnout v noci v září 2009. Šlo o 25letého mladíka z Prahy. V ulici mimo to ve stejné dny řádila další skupina, která se soustředila na prázdné byty v dopoledních hodinách.

Na území Hradce Králové významně stoupl počet vyloupených bytů i na počátku letošního roku. Policisté se domnívají, že ve městě operují minimálně tři skupiny zlodějů nebo jednotlivců. Škoda už dosahuje přes 5,5 milionu Kč!

Loterie se zednickou lžící

Loni v červnu řádil pozoruhodný lapka na sídlišti v Ostravě-Porubě. Po svém dopadení obviněný 28letý muž překvapil kriminalisty nezvyklým mechanismem, který používal ke vniknutí do domácností: přibouchnuté dveře zdolával pomocí upravené zednické lžíce. Během akce vždy obešel několik bytů a zkoušel páčit dveře. Nezdolal jen ty uzamčené.

Pachatel byl velmi drzý – v některých chodbách si rozsvítil, aby na svou práci dobře viděl. V jednom případě se mu podařilo vniknout i do ložnice, kde odcizil mobil z nočního stolku, zatímco jeho majitel spal!

Ne vždy však byl pachatel potichu: jedna z nájemnic slyšela šramot, a tak vstala: když spatřila v předsíni kradoucího muže, zůstala stát jako solný sloup a nevzmohla se na žádnou reakci.

Během série krádeží si zloděj přišel na zhruba 35 000 Kč. Kradl většinou odložené mobily a šperky, peněženky, stravenky, kočárek nebo dokonce tašku s konzervami! Osudným se mu stal nápad loupit také ve sklepech. Při krádeži koloběžky ho překvapili obyvatelé domu, kteří zavolali policisty a sklepení do jejich příjezdu zamkli.

Úspěšnou dohru ovšem mnoho případů nemívá, a tak je třeba mít na paměti, že lepší je být připraven. Alespoň minimálně zajištěnými dveřmi: i obyčejný řetízek může lapku odradit nebo zdržet. A hlavně zamykat, zamykat, zamykat!

Jak nezvat nechtěné hosty

  • Zamykejte, i když jste doma. Zabouchnuté dveře vás neochrání!
  • Zavírejte na noc okna.
  • Zajistěte si vchodové dveře řetízkem.
  • Nenechávejte doma na viditelných místech v dosahu drahé věci, hotovost a peněženky.
  • Pravidelně vybírejte schránku.
  • Zámků na vchodových dveřích by nemělo být příliš, abychom zloděje nelákali.
  • Mějte dobré vztahy se sousedy.
  • Neváhejte investovat do pořádného zabezpečení.