Diskutujte: Snese váš partner, pokud vy vyděláváte víc než on?

Muži jsou ješitní a velmi těžce nesou, když nemají navrch. Proto si často vybírají méně vzdělané partnerky, ale i takové, které vydělávají méně. Jsou na nich totiž finančně závislé. Navíc se většina mužů stále drží starého osvědčeného modelu – žena má pečovat o děti a domácnost a muž živit rodinu.

Kafe.cz zjistilo že:

68 % mužů vydělává více
68 % mužů vydělává více než jejich partnerka
25 % mužů má dvojnásobnou mzdu než partnerka
9 % mužů vydělává méně než žena, jen 2 % dokonce o více než polovinu méně

Vydělávám víc! Shazuje mě a uráží!

„Našla jsem si dobře placenou práci, jsem spokojená. Konečně si můžu dovolit koupit, co chci, a jezdit na dovolené. Jenže můj partnerský život je v troskách. Přítel totiž nemůže unést, že vydělávám víc. Má s tím velký problém, a tak se mě stále snaží shazovat a ponižovat. Kromě více peněz mám i vyšší vzdělání, on mi to pořád předhazuje. Nevím, jak to řešit. Mám ho ráda, rozejít se nechci, ale v otázce financí s ním absolutně není řeč,“ svěřuje se Gabriela (29).

Měli jsme ideální vztah. Než jsem začala podnikat!

V podobné situaci byla Michaela (34). „S partnerem jsme měli téměř ideální vztah. Ale jen do doby, než se mi začalo dařit v podnikání a vydělávala jsem mnohem víc než on. Nastaly problémy. Přestaly se mu líbit oddělené finance a odmítal přispívat na domácnost rovným dílem. Prý když mám víc, ať to platím já. Začal mi vyčítat, že v práci trávím moc času a jemu se málo věnuji. Kritizoval mě, že doma nemám pořádně uklizeno a že mu málo vařím. Neustále hledal záminky, jak mi ublížit. Skončilo to rozchodem. Teď jsem v klidu, jezdím si po světě a do dalšího vztahu se nehrnu,“ říká.

Partner utratil všechny mé peníze!

Samozřejmě existují i výjimky, a tak se najde hrstka mužů, kteří na partnerčin výdělek a práci nežárlí, ale naopak ji podporují. Jenže v tom případě zase hrozí druhý extrém. Snadno sklouznou k tomu, že se ženou nechají vydržovat. „Když jsem začala vydělávat víc, partner byl rád. Kamarádky mě varovaly, že muži většinou žárlí a těžce to nesou, ale ten můj byl spokojený. Vrhla jsem se naplno do práce a neřešila to. Měli jsme společný účet a z něj se vše platilo. Neměla jsem čas peníze kontrolovat, dokud mi v obchodě neodmítli vzít kartu pro nedostatek financí. S hrůzou jsem zjistila, že partner dal výpověď v práci, nemá žádný příjem a utratil všechny mé peníze,“ vypráví zkušenost z opačného pólu Tamara (36).

Máte víc peněz? Nedávejte mu to najevo!

Když se vám stane, že začnete vydělávat výrazně víc než partner, promluvte s ním o tom. Ujistěte ho, jak si jeho práce vážíte a že dobře víte, že nic netrvá věčně. Teď máte víc vy, časem bude mít zase on. Snažte se mu (ani nechtěně) nedávat najevo, že vy si můžete dovolit víc než on. Pokud za něj na veřejnosti budete platit vy, protože on na to nemá, může se cítit ponížený. Zkuste se domluvit a když to jinak nejde, vytvořte společný účet, na který oba dávejte stejnou částku. Z té budete platit provoz domácnosti a zbytek si necháte pro sebe. Partnera v každém případě podporujte a dávejte mu najevo, jak moc pro vás znamená. Nezáleží přece na penězích, ale na vašem vztahu, lásce a společném životě.