To, zda bude člověk levákem nebo pravákem, se určuje již v raném dětství. Až do konce 60. let byli leváci pravidelně přeučováni na praváky. Ačkoliv dřív byli možná trochu diskriminováni, dnes je může povzbudit zjištění, že mezi slavné leváky patřili třeba Johann Wolfgang Goethe, Albert Einstein, Leonardo da Vinci a z těch současných například Bill Clinton. Všichni leváci mají dokonce stanovený svůj vlastní den, Mezinárodní den leváků, který slaví 13. srpna. Zkuste se, pokud jste praváci, na chvilku zamyslet nad tím, kolik věcí by vám usnadnilo práci, kdyby jste se ocitli v kůži leváka!

Nábytek stačí upravit

S nábytkem pro leváky je to paradoxně mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Vystačíte si s klasickým, pouze s drobnými úpravami. Například takový pracovní stůl. Část se zásuvkami je mobilní, je proto jednoduché ji místo napravo umístit nalevo. Problém není ani u skříní či skříněk – u většiny je velmi snadné přehodit otvírání na levou stranu. Pokoj pro leváka by měl mít dveře se závěsem na levé straně, což také není problém.

Kafe.cz zjistilo:

  • Mezi muži je více leváků než mezi ženami.
  • Podle Státního zdravotního ústavu má 7 % dospělých funkční převahu levé ruky a 30 % pak funkční převahu levého oka.
  • Pokud jsou oba rodiče leváci, s pravděpodobností 26 % bude levákem také jejich dítě.

Pomůcky, které usnadní život

O trochu komplikovanější je to s pomůckami. Dnes se však dají sehnat ve specializovaných obchodech, anebo na internetu. Třeba počítačová myš je tvarovaná pro leváky a numerickou klávesnici si lze také koupit zvlášť. I psací potřeby dokážou usnadnit práci. Jejich jedinečnost tkví v tom, že při psaní jsou zaručeny správné grafomotorické návyky a výrazně se tak předchází dysgrafickým potížím. Mezi další pomůcky patří ořezávátka, držáky na gumy, stojany na pera nebo nůžky. Pro leváky existuje také řada vychytávek, které usnadní práci v kuchyni, nebo na zahradě. Přinášíme vám tipy na některé z nich.

Tipy Kafe.cz: Vychytávky pro leváky

Informace na internetu