Co je freeride?

Freeride neboli sjezd na lyžích nebo snowboardu mimo sjezdovky ve volném terénu již není výsadou jen několika málo odvážlivců a „padouchů“ překračujících pravidla horských středisek. Mimo sjezdovky se vydává za pocitem volnosti stále více lidí. A to lidí úplně obyčejných, co se prostě jen na chvíli chtějí schovat před civilizací mezi bílou záplavu nadýchaného sněhu.

Jak začít?

Zpočátku je určitě dobré jezdit někde blízko sjezdovky, abyste se mohli v případě potíží nebo únavy snadno vrátit zpět na značenou trať. Volte raději méně příkré a členité svahy a pozvolna přecházejte na ty obtížnější. Samotná technika jízdy se těžko teoreticky vysvětluje a je o maličko jiná než ta standardní. Závisí především na typu sněhu, který se může při dlouhém sjezdu i několikrát změnit.

Tip KAFE.cz

Nejlepší je najmout si lyžařského instruktora a mít tak od koho „opisovat“. Ceny za celodenní instruktáž se v Alpách pohybují zhruba kolem 220 – 250 €, což není v případě čtyř- až šestičlenné skupiny až tak neúnosná investice.

Kam za freeridem vyrazit?

Ideální podmínky pro freeride najdete ve vyšších polohách v Alpách, nad pásmem lesa. Vhodnější freeridová střediska bývají většinou ta menší s menším počtem lanovek. Upravovaných sjezdovek je v nich obvykle méně, nebo nejsou dokonce žádné. Menší střediska většinou nemůžou konkurovat těm mamutím počtem lanovek a délkou sjezdovek a svou image a pojetím se hodí spíš právě pro lyžaře, kteří chtějí vyzkoušet něco nového.

Takřka v každém větším alpském lyžařském centru dostanete mapu či brožuru s popisem freeridových svahů. Vydávají se pochopitelně i specializovaní průvodci pro celé oblasti a řadu informací najdete i na internetu.

Tip KAFE.cz

Mezi nejoblíbenější freeridové lokality patří francouzské centrum La Grave nebo svahy hory Grand Montets nad údolím Chamonix, z těch bližších a menších třeba švýcarský Lötschental nebo Krippenstein (masiv Dachsteinu) v Rakousku.

Co je k freeridu potřeba?

U freeridu se neobejdete bez prkének – v tomto případě spíš prken - tedy bez lyží. Ty freeridové jsou o trochu jiné než ty standardní nebo carvingové. Lyže do terénu bývají mnohem širší, aby se méně bořily v měkkém sněhu, ty do prašanu mohou mít pod vázáním šířku i 100 mm. Výrobci v tomto typu lyží nechávají často dutinky, aby je odlehčili.

Tip KAFE.cz

Myslete na bezpečnost! Např. lyžařská helma Smith (cena v HUDYsport: 3 299,- Kč) nabízí maximální výkon, jak co se týče ochrany, tak i funkčního odvětrávání a izolačních schopností. – 22 ventilačních otvorů – odnímatelné klapky na uši.

KAFE.cz zjistilo

Freeridové mánii propadají mladí lidé a častokrát se vrací od snowboardů zpět k lyžím.