Klíčem k úspěchu je přistupovat k výběru vysavače s čistou hlavou. Vlastně si stačí uvědomit pár základních věcí:

Máte převážně nezakryté podlahy?

I když je váš byt plný plovoucích podlah, lina nebo parket, vysávání tím pravděpodobně neuniknete. Smůla, že? Všestranné podlahové vysavače, jejichž součástí je i speciální kartáč na leštění, vám s tím pomohou. Díky dalším variabilním nástavcům se snadno dostanete i do všech koutů. Pokud preferujete vzpřímený vysavač, vyberte si ten, který umožňuje vypnutí kartáče. Kartáč má totiž občas místo úklidu tendenci odpadky po podlaze naopak rozhazovat. A může ji dokonce poškrábat.

Máte kobercové království?

Pokud máte doma koberce ode zdi ke zdi, rozhodně chtějte kartáčový vysavač. Ideálně s přídavnou motorizovanou hlavou. Pokud máte hodně nábytku nebo prostorný byt, oceníte vzpřímený ruční lux. Podívejte se po takovém, který má nastavitelnou výšku kartáče, jelikož takový si hravě poradí s kobercem o jakékoli délce vlasu. Některé typy mají dokonce senzory, které rozeznají i poslední zbytky nečistot. Takže si můžete být jisti, že neodejdete od nedodělané práce.

Máte schody?

Vysavač s dlouhou hadicí a násadami, díky kterým se dostanete mezi a kolem zábradlí, to je to, co chcete. Nicméně pokud máte dům s více patry, trochu těžkopádný podlahový vysavač by vás mohl obtěžovat. Buď si pořiďte lehký ruční vysavač (se kterým se ale bohužel hůř dostanete mezi zábradlí), nebo kupte další, levnější přístroj pro vysávání druhého podlaží.

Chcete vysávat nejen podlahy?

Vysavač umí být univerzální pomocník, pokud si správně vyberete. Proto dobře promyslete, jaké by se vám hodily přídavné díly. Kromě standardního nástavce a kartáče na potahy a na prach má mnoho modelů speciální doplňky. Například pro čištění matrací, odstraňování zvířecích chlupů a dokonce pro odstraňování prachu a pavučin ze stropu, stropních ventilátorů a vršků skříní.

Nastavitelná intenzita sání je také k užitku, zejména když vysáváte závěsy a malé koberečky. Rozhodně chtějte vysavač s extra dlouhým kabelem, aby jste se s ním dostali opravdu všude.

Máte v rodině alergiky?

Vysavač funguje tak, že nasává prach a nečistoty a na oplátku vypouští přebytečný vzduch. Přístroj se špatnou filtrací nebo s mnoha otvory v těle může rozvířit alergeny, které vás rozkýchají a rozkašlou. Proto zvolte model s uzavřeným tělem a HEPA fitrem. Ten uloví 99,97% prachu, pylu i plísní.

Pro příznivce “rychloúklidů”

Nové bezdrátové modely slibují stejně pečlivý úklid jako jejich tradiční kolegové, a to aniž by byly svázány kabelem. Jejich nedostatkem je ale životnost baterie. Vydrží minuty, nikoli hodiny (ne, dokonce ani půl hodiny v kuse). Pak je budete muset znovu nabít. Takže pokud rádi uklízíte celý dům na jeden zátah, tahle volba nebude to pravé ořechové.

Ruční vysavače (jak klasické, tak bezdrátové) jsou skvělé na rychlé vysátí menšího nepořádku, ale postrádají sílu a všestrannost klasických vysavačů.

Pro ty, kteří luxování vyloženě nesnáší

Berte robotický vysavač. Všema deseti. Nejnovější verze se hodně zlepšily v mapování prostoru, a tak žádné místo nevynechají. Některé dokonce ovládají i mokré čištění. Bohužel u nich nastává stejný problém jako u bezdrátových vysavačů. Dlouho nevydrží. Jejich cena je také poněkud nesympatická. Je to prostě luxus, nechat za sebe vyluxovat robota, klasické vysavače se ale o své místo na slunci zatím bát nemusí.

Sáček mít, či nemít?

Přítomnost, či absence sáčku nemá žádný vliv na úklidové schopnosti vysavače. Takže jde spíš o vaše preference. Sáčkové vysavače nadělají při vyprazňování méně nepořádku, musíte mít ale vždy po ruce náhradní náboje. Bezsáčkové vysavače jsou pohodlnější, ne tak pro alergiky. Pro ty se stane vysypávání obsahu vysavače pravidelným utrpením.