Vybíráme boty

Pokud už máte vybrané snowboardové prkno, zaměřte se na další nezbytné součásti výstroje. Odborníci doporučují – vždy vybírejte nejdříve boty, teprve potom volte vázání. Stejně jako bota musí přesně sedět na vaší noze, musí následně perfektně padnout do vázání. Vybrat správnou obuv může být docela věda – kromě velikosti se totiž musíte rozhodnout i pro odpovídající tuhost a systém utahování.

Kafe.cz zjistilo

  • Výběr tuhosti bot (tzv. flexu) souvisí s tím, jakým stylem se chystáte jezdit. Pokud jste začátečnice, anebo se nechystáte závodit, volte obuv z měkčí či střední třídy, která dovoluje větší volnost v pohybu, a to přes jazyk boty. Naopak tvrdší obuv je určena pro rychlou jízdu.
  • Při volbě bot je dobré vybrat takové, které mají ještě vnitřní vložku – botičku s vlastním šněrování – která nohu dokonale obepne, a také krásně hřeje.
  • Boty je dobré vybírat přesně na nohu, pokud jsou malinko těsné, povolí. Bota však nesmí tlačit, ani na noze lítat.
  • Kromě klasických tkaniček můžete vybírat i různé jiné systémy utahování. Počítejte však s tím, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Tip Kafe.cz

  • Vyberte si správnou velikost
  • Setkat se můžete s několika druhy číslování – evropským, americkým nebo anglickým. Ideální je si boty vyzkoušet, pokud objednáváte přes internet, řiďte se podle tabulek.
Míra v cm EUR UK US
23 cm 36 3 4

24 cm

37 4 5
24,5 cm 38 5 6
25 cm 39 5,5 6,5
25,5 cm 39,5 6 7
26 cm 40 6,5 7,5
26,5 cm 41 7 8

Zdroj: snowboard-mb.cz

Vázání

Máte vybrané boty? Pak hurá na vázání! Ani zde to nebude tak jednoduché. Nejdříve musíte zvolit správnou velikost, odpovídající číslu vaší boty. Poté se rozhodnout pro systém, který vám bude nejlépe vyhovovat. Klasické vázání je přezkové, do nějž botu připevníte dvěma přezkami. Jednodušší nazouvání je do vázání Flow, které je rychloupínací. Botu do něj nasunete a zacvaknete držák na patě. Poslední variantou, která je velmi vhodná pro začátečníky a děti je vázání Step-in. Bota se nejsnadněji nazouvá a odepíná, jednoduše ji do něj nacvaknete. Má totiž úchyt, který se sám uzamkne do vázání.

Tip Kafe.cz

Jak vybrat velikost vázání?

Přezkové vázání je značeno následovně:

S (JR) vhodné na velikost bot 0 - 4 UK
M (SM) vhodné na velikost bot 4 - 7 UK
L (ML) vhodné na velikost bot 7 - 14 UK
XL vhodné na velikost bot 11 - 14 UK

U vázání Flow máte na výběr velikosti:

S 3 - 5 UK
M 5 - 7 UK
L 7 - 11 UK
XL 10 - 14 UK

Zdroj: snowboard-mb.cz

Tipy Kafe.cz

Dámské snowboardové boty