Pro někoho představuje nákup nových džínů radost, pro jiného utrpení. Najít džíny, které dobře padnou? To je nadlidský úkol! Samy to známe – ty, které nám dokonale padnou, nosíme až do roztrhání, a pak marně hledáme takové, jako byly ty poslední. Jen málokterá z nás má naprosto dokonalou postavu. Proto vám poradíme, jak si džíny správně vybrat.

Čarování s kalhotami

Zkuste co nejlépe odhadnout svůj typ postavy a džíny si vybírejte takové, které maskují její nedostatky a zvýrazňují její přednosti. Zaměřte se na detaily, jako jsou prošívané kapsy, flitry nebo korálky, vyšívání, zipy. Umí přitáhnout nebo odvrátit pozornost přesně tak, jak potřebujete. Jen musí být umístěny na správném místě. Vaši postavu vždy vylepší, zkombinujete-li džíny s vysokými podpatky, ty dělají i u dam s typicky slovanskými postavami divy!

Problém: Mám velký zadek

Nejčastějším problémem zmiňovaným v kabince vašeho oblíbeného butiku, když se právě nevejdete do těch džínů, které na vás mrkaly ve výloze, je velký zadek. Pokud vás trápí větší pozadí, v obchodech se dívejte po džínech, které je opticky zmenší a učiní méně nápadný tím, že od něj šikovně odvedou pozornost.

Pozadí tvaru »hruška«

Pro postavy s větším pozadím nebo se zadkem tvaru »hruška« jsou praktické kalhoty volnějšího střihu s rovnými nohavicemi. Tento typ kalhot partie boků zbytečně nezdůrazňuje, naopak postavě ubírá na mohutnosti křivek zdůrazněním rovné linie. Známé je také to, že opticky zeštíhluje tmavá džínovina, ovšem bát se nemusíte ani tzv. vyšisovaných riflí, kde rozdílné zbarvení látky odvádí pozornost od problematických partií.

Zadečky »hrušky« by se měly také dívat po džínech bez kapes, nebo jen s velkými kapsami na zadní části. A čeho se vyvarovat? Strečových, příliš obepnutých a těsných riflí opatřených barevnými výšivkami a výraznými švy. Všechny tyto ozdobné prvky přitahují pozornost právě k partiím, které chceme s větším pozadím spíše zakrýt.

Když máte úzké boky

Některé ženy ale řeší opačný problém. Jsou štíhlé, ale jejich postavě chybí ladné ženské křivky. Při výběru kalhot se proto zaměříme na prvky, které zdůrazňují tvary boků a pasu a upoutávají na ně pozornost. Pomohou nám například nášivky, obzvláště ve spojení s rovným, volnějším střihem, výrazné zdobení či zadní kapsy. Velmi štíhlé ženy s úzkými boky si také mohou dovolit bokové džíny, které jim velmi sluší

Chybějící křivky pomůže vytvořit šátek uvázaný kolem pasu nebo výrazné široké pásky. Boky opticky rozšíří také velké přední kapsy nebo výrazné prošívání. Mladším ženám a dívkám pak budou vyhovovat nejen svou pohodlností nejrůznější varianty kapsáčových kalhot, které rovněž dodávají postavě zdání zaoblenosti. Štíhlým sportovním postavám nesluší hladké a upnuté kalhoty bez kapes, které upozorňují na plochý zadek, nebo džíny s vysokým pasem.

Tip pro široké boky

Ženy s širokými boky potřebují tyto partie opticky zúžit. Doporučit jim je možné zejména džíny se středně vysokým pasem, delšími nohavicemi a vyšisovanými předními partiemi. Všechny tyto prvky boky zmenšují. Vhodné jsou i džíny s výraznými svislými stehy, které prodlužují postavu. Naopak vyhněte se nošení tříčtvrteční kalhot a džínsů s kratšími nohavicemi, které oblost boků zdůrazňují! Stejný efekt mají také nízko střižené džíny, bokovky, které na oblast pasu a boků přitahují nežádoucí pozornost.

Již příští týden se dozvíte, jaké džíny vybrat, pokud máte širší stehna, anebo krátké nohy.