Jenže kdo pozorně čte údaje na obalech, zjistí, že tomu tak není. Především mléčná složka bývá často nahrazována levnějším rostlinným tukem.

Mražený krém neboli zmrzlina musí podle normy deklarovat, o jaký druh výrobku jde (například smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný či sorbet).

Pokud je tedy na obalu uvedeno mražený krém mléčný či smetanový, nesmí obsahovat žádný jiný tuk než mléčný. Mražený krém vodový či sorbet, jehož základ tvoří ovocná složka, musí být zcela bez tuku.

Krém nebo krystaly

Spotřebitel musí být také informován o tom, čím je výrobek ochucen (třeba vanilkový, jahodový, citronový, čokoládový, kávový atd.). Mražený krém, který byl ochucen pouze aromatickou látkou, se v názvu značí slovy „s příchutí“ (s výjimkou vanilkového ochucení).

Konzistence mraženého krému by měla být jemná, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin. Aby totiž zmrzlina byla krémová a nikoliv tuhá jako kámen, je do ní přimícháván vzduch. Zpravidla platí, že čím méně bublinek, tím je kvalitnější.

Mražený krém je nutné uchovávat při teplotě -18 °C nebo nižší. Zmrazování roztátých produktů a jejich uvádění do oběhu není dovoleno. Ve vlastním zájmu se vyhýbejte zmrzlinám s poškozeným, špinavým nebo zdeformovaným obalem - pravděpodobně se při skladování roztekly.