Diskutujte: Na který problém v sexuálním životě s partnerem nejčastěji narážíte a jak ho řešíte?

Problém Eriky – Po sexu hned usne

„Chodím s Tomášem už pět let a moc pěkný sex míváme tak dvakrát do týdne. Ani jednou se ale nestalo, že by mě přítel po sexu objímal a hladil. Většinou okamžitě usne, já se k němu tulím a polykám slzičky. Připadám si hrozně, jako by mě využil. Jinak se ale ke mně chová moc hezky, takže tomu nerozumím, proč mu dělá takové potíže ještě alespoň chvíli se mi věnovat.“

  • Ani Tomáš, ani kterýkoliv jiný chlap za svou touhu po spánku těsně po orgasmu vůbec nemůže. Vědecké studie potvrdily, že mužům v tu chvíli koluje v krvi směs hormonů se stejným účinkem, jaké má lehká anestézie před operací. Někteří se spánku sice ubrání, ale všimněte si, že mají minimálně touhu okamžitě doplnit energetické zásoby – často se vydají do ledničky nebo potřebují napít.

Je to potíž, protože příroda ženy nastavila úplně jinak. Touhu po mazlení mají po sexu mnohem větší, vyžadují polibky a hlazení, aby upevnily pouto k partnerovi.

Erika by se ale měla partnerovi se svými pocity svěřit a poprosit ho, jestli by ji, než usne, vzal za ruku nebo do náručí. Tomáš dost pravděpodobně nemá o jejím trápení ani potuchy.

Tip Kafe.cz:

Zhruba po patnácti minutách krátkého spánku se všechny sexuální síly u zdravého muže obnoví. Můžete začít láskyplně budit?

Problém Radky – Partner mi přestává stačit

„Když jsme se s mým manželem Leošem seznámili, měla jsem co dělat, abych vyhověla jeho sexuálním požadavkům. Přiznám se, že jsem z frekvence našeho milostného života bývala dost unavená a občas jsem se i na něco vymluvila, jen abych si odpočinula. To nám bylo kolem dvaceti. Po deseti letech manželství jsem překvapená, jak se role obrátily. Já bych se milovala a Leošovi stačí mnohem méně, než by si kdysi asi pomyslel.“

Míjíme se, to je z vědeckých výzkumů víc než jasné.

  • Zatímco muži mají vrchol své sexuality kolem dvacítky a pak už jejich libido klesá, ženy stále stoupají a dokonce se ukazuje, že jsou nejspokojenější kolem čtyřicítky (závěry studie magazínu Top Snate ve Velké Británii). Podle šéfredaktorky tohoto listu nastává pro ženy největší sexuální dobrodružství ve chvíli, kdy děti dorostou a vyletí z hnízda.

Pokud je chcete zažívat se stávajícím partnerem, pomozte mu jeho sexuální touhu obnovit. Mimo jiného má na mužskou sexualitu devastující vliv nedostatek spánku, stres nebo každičké kilo nadváhy.

Problém Sabiny – Každý chlap se chce hned líbat a já uteču

„Nejsem ještě bůhvíjak zkušená, je mi dvaadvacet a kromě pár studentských lásek mám za sebou jeden pětiletý dlouhodobý vztah, který ale bohužel skončil rozchodem. Už se cítím celkem ready navázat novou známost, ale trápí mě, že se každý muž, se kterým se seznámím, chce hned líbat. Nejsem tak otevřená a trvá mi delší dobu, než někoho pustím do svého osobního prostoru. Všimla jsem si ale, že muži moje odsunování prvních intimností špatně nesou. Ten poslední se vyloženě urazil a už nezavolal, což mě docela mrzí, protože původně mi s ním bylo moc hezky.“

Netvrdíme, že byste měla dovolit kdejakému chlápkovi, aby vám hned při prvním rozloučení (s prominutím) strčil jazyk až do krku. Na druhou stranu se vyplatí vědět, že co do líbání jsou muži a ženy dva rozdílné národy.

  • Muže polibky více vzrušují, hlavně ty „vlhké“, ke kterým se snaží přikročit co nejdříve, aby doslova „otestovali“, zda je potenciální partnerka vhodná pro početí potomků (dělají to i ti muži, pro které jsou děti šílená představa – přírodu ovšem nepřelstí).

Psycholožka Susan Hughesová díky své studii zjistila, že ženy naopak na začátku vztahu preferují polibky dlouhé, mazlivé a rafinované. „Žena se líbáním pokouší utvořit co nejpevnější pouto, muž je podvědomě nebo i vědomě – záleží na tom, jaký je osobnostně – považuje za vstupenku na sex.“

  • V jednom se ovšem shodneme: Z jediného polibku vyčteme, jestli je nám partner příjemný, nebo ne. V jednom nedávném průzkumu Britové uvedli, že 56 % mužů a 66 % žen odradila od dalšího rande hned první pusa.

Dalších pět rozdílů:

  1. Zatímco ženu při sexu vyruší ledacos, muže v určitém bodě vzrušení nevyruší ani pláč vlastního potomka. Dokonce mu překvapivě ještě vzroste hladina testosteronu.
  2. Ženský mozek mnohem složitěji dosáhne orgasmu – potřebuje mít zkoordinované laloky zodpovědné za spouštění emocí a zároveň spánek. To se nepodaří vždycky. Mužský mozek v tomto směru mnohem lépe a rychleji pracuje.
  3. I malé množství alkoholu má na mužskou potenci ničivý vliv. Zatímco ženy podle vědců ideálně uvolní jedno deci červeného vína (což uvádíme jen pro inspiraci třeba na víkendový romantický večer).
  4. Polovina Češek považuje za nevěru už líbání partnera s jinou ženou. Muži jsou shovívavější.
  5. Podle amerického výzkumu by se 63 % tazatelek raději vzdalo občas sexu než líbání. Muži odpověděli úplně obráceně.