„Kamarádkám závidím partnery, se kterými si můžou povídat o všem. Muže, kteří se jim svěřují, nebo se s nimi dokonce radí. Ten můj je hrozný tajnůstkář. O práci ani o problémech se mnou nemluví, s ničím se mi nesvěřuje. Všechno probírá s kamarády u piva. Nevím, proč. Nevidí ve mně snad dostatečnou oporu?“ ptá se Šárka (28).

Mohlo by vás také zajímat: 5 rad, jak s ním mluvit, abyste docílila svého nebo 12 zvyků, které dodržují šťastné dvojice

Věděli jste, že:

  • Muži se méně svěřují. Obavy ze svých citů má až 62 % z nich.
  • Muže dokáží rozhodit i drobné zdravotní nesnáze. Ne nadarmo se říká, že rýma je pro ně smrtelná choroba. Více než 52 % chlapů má obavy z návštěvy lékaře.
  • Až 80 % mužů se bojí selhání při sexu a problémů s erekcí. Jakmile se potíže objeví, často přestanou komunikovat a vyhýbají se rozhovoru i milování.

Partner mlčí, žena se trápí

Možná jste na tom podobně. Nemůžete se ubránit pocitu, že vám partner pořád něco tají. Domů chodí až večer a s tím, co bylo během dne, se vám nesvěřuje. Přitom vy byste s ním ráda mluvila. Neříká vám nic o své práci, o tom, kam odpoledne chodí, co měl k obědu, ani nic o svém zdraví. Mluví jen o věcech, které se týkají vás dvou a společné domácnosti. Přitom často vidíte, že ho něco trápí, a ráda byste mu pomohla. Jenže když se ho zeptáte, odbude vás jednou větou…

„Nevím, proč si partner všechno nechává pro sebe. Kolikrát mám pocit, že se hrozně trápí, ale nechce mi říct proč. Skoro o ničem ze svého života se mnou nemluví. Nechápu, jestli mi má co tajit, nebo to pro něj není důležité. Mě to ale trápí. Mám pocit, že pro něj nic neznamenám. Připadám si zbytečná. Jako jeho služka a holka do postele. Často pochybuju, jestli mě vůbec má rád,“ stěžuje si na podobný problém Linda (32).

Když do muže nevidíte, je tu problém

Důvěra by měla být základem každého vztahu. Jenže aby mezi vámi mohla fungovat, musí být oboustranná. Pokud žijete v dlouhodobém vztahu, je normální, že se dobře znáte a vzájemně si pomáháte a svěřujete se. Jenže pokud s tím jeden z partnerů najednou přestane, nebo byl vždycky spíše rezervovaný, může nastat problém. Do partnera nevidíte, přitom jste si jistá, že vám spoustu věcí tají.

Promluvte si na rovinu

Nevěří mi? Nejsem pro něj dostatečnou oporou? Nebere mě jako rovnocenného partnera? To všechno jsou otázky, které vám probíhají hlavou, pokud je váš partner tajnůstkář. Je jasné, že to vztahu neprospěje. Proto je jediná možnost – otevřeně mu řekněte, co vás trápí. Že jste tady vždy pro něj, podpoříte ho, chcete, aby se vám svěřoval a věci probíral s vámi. Jistě, každý má právo na tajemství, ale musí to být s mírou. Vedle člověka, o kterém vlastně nic nevíte, se totiž v klidu a v pohodě žít nedá.